Komputer szwankuje ;(

sprzęt
windows7
windows10
pc
błędy

(asdaqwer1233223) #1

**Witam , mam problem komputerem ** Mianowicie chodzi o rozruch komputera , gdy wciskam przycisk zasilania komputer włącza się pojawia się na ok 2 sek opcje wyboru biosu (chyba tak to się nazywa chodzi o wciśnięcie F11,F12,F9 i Del) ekran nagle gaśnie , zapala się następnie gdy system się ładuje i na nowo gaśnie , i znowu zapala się na ułamek sekundy gdy trzeba wpisać hasło i gaśnie nim coś wpisze. Czasami potrafi włączyć się tylko do tego menu biosu (F11, F12…) i przechodzi do uruchomienia systemu i łapie zawieszkę. Co jest najśmieszniejsze to że za którymś razem odpali normalnie nie wyłącza się ekran . Po prostu włącza się normalnie . To samo dzieje się z WIN 10

Komputer :
Płyta : Gigabyte F2A68HM-DS2
Procesor : AMD Athlon X4 880K, 4.0GHz — chłodzenie BOX
Ram : 2x HyperX 4GB 1600MHz Fury Blue
Karta Graficzna : Radeon rx 560
Zasilacz : Power LC500H-12
Dysk : SSD GoodRam CL 100


(panicagaming) #2

Patrząc na markę dysku sugeruję pobrać HD Tune i wrzucić nam wyniki skanowania z zakładki error i wrzucić parametry z health.


(sensu) #3

Też myślę, że jest to związane z dyskiem. Być może jest słaby styk, odepnij i włóż kabel sata jeszcze raz w dysk i wepnij do innego gniazda na płycie.


(pirx79) #4

Jak stary jest twoj zasilacz : Power LC500H-12.
Moze byc tak, ze kondensatory gdy sa zimne nie trzymaja pradu, wiec i nie potrafia zasilicz odpowiednio karty graficznej, ktora sie resetuje.
Gdy kondensatory nagrzeja sie, utrzymuja wystarczajacy prad aby komputer jakos dzialal.
Sprobuj zmie´rzyc napiecia, najlepiej pod obciazeniem np FurMarka.


(asdaqwer1233223) #5

. Może i stary zasilacz ale nie dawno kupiony :slight_smile: .

To nic nie dało zmieniłem dysk na HDD to samo , zmieniłem zasilacz to samo , zmieniłem kartę graficzną na GTS 450 to samo. NWM co może być :frowning:


(panicagaming) #6

Jakim kablem masz podłączony monitor do grafiki na jakie złącze w monitorze i jakie w grafice?


(asdaqwer1233223) #7

monitor D-SUB podpięty do KARTY NA HDMI

(adapter mam jakiś z komputronika za 50 zł ,to nie chyba taki zły )


(asdaqwer1233223) #8

Monitor PHILIPS 190SW


(panicagaming) #9

A miałbyś możliwość spróbowania na VGA jak się zachowa?


(asdaqwer1233223) #10

jedynie na zintegrowanej


(asdaqwer1233223) #11

ale już też próbowałem komputer dopiero dostaje pi****ca , nie to że nie wyświetla się ekran to i wentylator cpu na maksa chodzi


(asdaqwer1233223) #12

i jak znowu odpalę na kartę graficzną to muszę resetować bios


(asdaqwer1233223) #13

Ps. myślałem że to wina płyty głównej , więc wysłałem ją na gwarancję — “Usterki nie stwierdzono”


(LORDEK) #14

Nie spamuj postami tylko edytuj poprzedni i uważaj na słownictwo!


(sensu) #15

Masz panel z czytnikiem sd czy coś takiego?


(asdaqwer1233223) #16

nie mam


(sensu) #17

Hmm, a komputer włącza się bez myszki, klawiatury, drukarki itd?


(asdaqwer1233223) #18

nie , wszystko odpięte (USB) i to samo


(sensu) #19

Czyli tylko procesor i pamięć została. Jak masz dwie kości to możesz uruchomić na jednej, a potem na drugiej.