Na razie na oku mam zestaw (chyba składak) Intel i5-4430, 8GB RAMu na płycie głównej Intel DB85FL, wszystko za 350 zł z PCI-E 3.0. Sprzedawca ma wzorowe oceny i zapewnia o tym, że da się tam włożyć inne standardowe zasilacze i wejdzie karta graficzna o długości do 35 cm. Ryzen 1200 wygrywa oczywiście świeżością, ale sam procesor 200 zł (no dobra, 190), płyta główna z tego co widzę droższa niż sam procesor bo minimum 250 zł, do tego 8 GB RAMu i całość to koszt minimum 500 zł jakbym czaił się na jakieś okazje. Wiem, 500 zł to też nie jest jakoś drogo, przy czym części nowe (używanych nie dostrzegam za bardzo), pewnie dłużej pożyją, ale jakby jeszcze dołożyć, to… a tu zamykam się w kwocie maksymalnej podanej wcześniej przez siebie i mam to, czego chcę.
Masz nawet nieo więcej wydajności niż na Ryzenie 1200, i jeszcze taniej 1200 to w sumie bardziej przeciwnik GXXX, gdzies na poziomie kilkuletnich i5, od G lepszy bo 4 rdzenie jednak.
Jeżeli sprzedawca ok i set OK z jakaś minimalna gwarancją, to bierz, nie jest to zły wybór, na 300% lepszy - bo nowszy- od składania pod prąd na i5-2400
Kupiony z tej aukcji i do tego 2 sloty RAMu wolne. Gdyby jakieś gry zaczęły wymagać bezwzględnie 12 czy 16 GB RAMu to zawsze można dołożyć
EDIT: ale info o wskrzeszaniu tytułowego komputera jeszcze dam Skoro są jakieś możliwości poprawienia jego sytuacji to trzeba spróbować
Optymista Predzej 500+ wydasz na i7, tego szybciej braknie niż ramu - 4 rdzenie to dziś mało…
Haha, tak W sumie to masz racje. Prędzej procesor 6 czy 8 rdzeniowy zacznie być potrzebny, niż więcej niż 8 GB RAMu do odpalenia jakiegoś tytułu. Chociaż… chyba i na to, i na to będzie trzeba trochę zaczekać. Oczywiście więcej rdzeni będzie procentować z czasem, ale dalej pewnie 4 wystarczą
Tak nieco schodząc z tematu. RXa 470 bym nie kupił normalnie. Celowałem w coś pokroju GTX 670. Jednak tak sobie poczytałem, poczytałem… okazało się, że w podobnej cenie można wyrwać GTXa 960 a chwilę później, że w bardzo dobrej cenie są pokoparkowe RXy 470, które są jeszcze wydajniejsze. W sumie cena wszystkich tych kart podobna jak się poszuka. Postanowiłem zaryzykować i kupiłem pokoparkową kartę. Jakie było moje zdziwienie gdy przyszła i okazało się, że wygląda jak nowa. Zaślepki są na wejściach, ani troszkę brudu. Jakbym dostał taką nówkę to bym ani przez moment nie pomyślał że używana. Pewnie koparkowicz dbał bardziej niż niejeden gracz
Może tak, a może to jedna z tych co miała zastąpić trupy ?
470 będzie Ci dobrze pasowała do i5, coś mocniejszego już wymagałoby 6rdzeni/8 wątków i dodania Ramu Jak cena była dobra i karta w dobrym stanie, to nic tylko zazdrościć, ale i tak zostaje przy swojej integrze 1000 punktów w passmarku - do RTS starczy.
No integra the best Co do karty - może i trupy miała zastąpić, a może i ma za sobą już jakiś okres działania w koparce, ale jak koparkowicz traktował ją z klasą, nie przegrzewał itp. to powinno być ok
Cena to 325 zł za edycję MSI Armor. Gościu na raz sprzedawał z 10 - 20 takich kart, ale nie dostał ani jednego negatywa a jedynie pozytywy za te karty również, a za opis towaru średnia maksymalna.
Nawet teraz jak rzucam okiem na Allegro to przeważnie są po około 400 zł Mam na myśli “Kup teraz”
Słabszy GTX 960 4GB chodzi drożej
Przeważnie 450, czasem 400 zł.