Komputer w kierunku edycja VIDEO, stacjonarny

Cześć,

Pracuję na laptopie i niestety, ale materiał 4k w DaVinchi Resolve po prostu się wiesza i praca stała się mało przyjemna. Szukam więc opcji na zmianę sprzętu, który już docelowo pozwoli mi na swobodną pracę.

Z racji tego, że udaje mi się obecnie zdobywać zlecenia tylko na filmy do 30 minut, nie chcę więcej jak 32 GB RAM i totalnie wolałbym nie szaleć z kartą graficzną, z tego co przeczytałem istotny jest procesor podobno RYZEN 7 lub 9.

Pokierowalibyście co ma sens. Znalazłem coś takiego: https://www.pugetsystems.com/recommended/Recommended-Systems-for-DaVinci-Resolve-187/Buy_318 tylko to po za możliwościami finansowymi moimi, a po drugie z zagranicy.

Budżet chciałbym w okolicach 7k się zmieścić. Więcej to bym musiał spłacać komputer z obecnymi zleceniami z 3 lata, trochę za dużo :slight_smile:

Znalazłem takie wymagania odnośnie programu.

Component Minimum Performance Top Performance
GPU 1080p: 4GB VRAM
4K: 8GB VRAM 6K-8K: 20GB VRAM
CPU 4 Cores 18 Cores
RAM HD: 16GB
4K: 32GB 6K-8K: 64GB
Storage 1 Hard Drive 2-4 Hard Drives

Dużo nie powiem ale raczej autorowi tabelki w procesorach chodzili o i7 lub wyżej i9 lub w and ryzen 7 lub 9 jaki masz budżet. Jako dysk myśle ze ssd najlepiej nmve4 na magazyn możesz mieć przestrzeń dysków hdd, ram 16 jako minimum z możliwością rozszerzenia do 32.

Wiec jako bazowo coś w tym stylu (tak na szybko)

1 polubienie