Komputer w ostatnim czasie spowolnił i zacina się

Witam! Mój kilkuletni już laptop marki SAMSUNG w ostatnim czasie znacząco zwolnił. Dziwi mnie to, gdyż mniej więcej rok temu dokupiłem do niego dysk SDD co dało mu “drugą młodość”, jednak jak widać na krótko. Na laptopie głównie przeglądam strony internetowe, niestety w ostatnim czasie już przy kilku kartach komputer potrafi się zacinać. Dzisiaj dodatkowo chciałem pograć w grę CS:GO. Nie wiedziałem na ile mój laptop powinien dać sobie radę z ta grą (dopiero ją pobrałem, z reguły nie gram w gry). Jednak po próbie przy najniższych ustawieniach, gra jest nie możliwa, zacina i “skacze”. Poniżej podstawowe informacje o moim laptopie.

System: Windows 10
Procesor: Intel Core i5-3210M CPU @2.50 GHz
RAM: 4GB
Karta graf: GeForce GT 620M

Natknąłem się na państwa forum i pomyślałem, że być może mój komputer jest czymś zainfekowany? Warto chyba to sprawdzić, więc przeskanowałem laptopa zalecanym przez Państwa oprogramowaniem.

FRST http://www.wklejto.pl/812994
Addition http://www.wklejto.pl/812995
Shortcut http://www.wklejto.pl/812996

Mam nadzieję, że mój post jest zgodny z obowiązującym regulaminem i zaleceniami co do zakładania tematów. Liczę na pomoc i pozdrawiam.

1 polubienie

Witaj @kebap93 na Forum DobreProgramy

Mam na imię Juliusz i będę pomagał Ci rozwiązać problem, z którym do Nas przychodzisz.

===================================================

Główne zasady:

• Przede wszystkim musisz wiedzieć, że każdy z Nas na Forum DobreProgramy, poświęca swój czas, aby pomagać innym. Czekaj cierpliwie na instrukcje.
  • Bardzo ważne, abyś nie uruchamiał żadnych programów i nie wykonywał innych poleceń niż te, o które poproszę.
  • Wykonaj wszystkie polecenia, które przedstawię poniżej. Jeśli któreś z nich jest dla Ciebie niezrozumiałe powiadom mnie o tym i nie wykonuj kolejnych kroków.
  • Powiadomię Cię, gdy Twój komputer będzie bezpieczny i będziesz mógł uruchomić program usuwający pozostałości po programach naprawczych.
  • Jeśli nie będziesz odpowiadał przez 3 dni na moje polecenia, uznam, że nie potrzebujesz więcej pomocy i temat zostanie zamknięty.
  • Jednocześnie, gdybym Ja nie odpowiadał przez 48 godzin, napisz do mnie na PW z przypomnieniem.

• Teraz zacznę analizować Twoje logi.
  • Ważne, abyś nie wprowadzał żadnych zmian w Twoim komputerze bez konsultacji ze mną.
  • Wszystkie pliki naprawcze będą dopasowane do Twojego konkretnego przypadku. Nie wolno uruchamiać ich na innych komputerach.

Pozdrawiam serdecznie

1 polubienie

120/240GB? Ile zajęte? Czy przy otwartych stronach procek szaleje na 100%?

Na wcale, to stary model. Daję jakieś ~35FPS, oczywiście spadki pewnie do 20 lub mniej (dzieje się na ekranie coś więcej) jak w banku masz.

Problemy w znacznym stopniu nie są wina infekcji, a wieku i braku wydajności.

480GB
Jak wchodzę w menadżer zadań to pokazuje mi procesor ok. 40-50%, jak ładuje, lub przewijam jakąś strone to podskakuje do ~70-85%

Być może komputer jest już za słaby na takie gierki. Tylko, że takie “zwiechy” podczas normalnego użytkowania lapie od jakiegoś miesiąca-dwóch. Wcześniej to działało dużo płynniej.

Nie ma oznak infekcji.

Polecenia:

1. Odinstaluj 360 Total Security
    Zostaw na bieżąco aktualizowany Windows Defender. Na Twoje potrzeby wystarczy.
    Pobieraj pliki z wiadomych źródeł.
    Możesz przeskanować pobrane pliki przed uruchomieniem lub rozpakowaniem na VirusTotal
  2. Pobierz ten plik i zapisz w katalogu z FRST, tzn. C:\Users\Samsung\Desktop
    fixlist.txt (246 bajtów)
    “Plik naprawczy został utworzony tylko dla Ciebie, nie należy go stosować na innym komputerze”
  3. Uruchom FRST i kliknij Napraw, program wyłączy niepotrzebne procesy, zrobi Punkt Przywracania i zacznie pracę.
  4. Po restarcie wklej plik wynikowy.
  5. Pobierz ADWCleaner
  6. Uruchom z Uprawnieniami Administratora, uruchom skanowanie.
    Jeśli znajdzie linie z Preinstalled to odznacz, resztę oczyść
  7. Wklej plik wynikowy.

W odpowiedzi:

1. Wstaw plik wynikowy FRST
  2. Wstaw plik wynikowy ADWCleaner
  3. Napisz, czy jest jakaś poprawa w działaniu komputera

Pozdrawiam serdecznie

Więc może przejdź z Chrome na Edge/Brave? Osobiście uważam, że są nieco lżejsze. :wink:

Ile masz tych przeglądarek ? Brave jako domyślna.

1. Fixlog.txt (1,7 KB)
  2. AdwCleaner[S00].txt (3,3 KB)
  3. Czy poprawa w działaniu jest to ciężko powiedzieć, muszę trochę dłużej popracować na komputerze, żeby sprawdzić, a aktualnie nie mam czasu. Włączyłem za to jeszcze raz CS GO i gra jakby chodzi trochę płynniej (dopóki coś więcej się nie dzieje na ekranie, wtedy tnie). No ale może rzeczywiście komputer jest za słaby na tę grę.
  4. Domyślnie używam Brave

Nie odznaczyłeś Preinstalled w ADWCleaner.
Usunęło kilka programów Samsunga.
Jeśli używałeś jakiegokolwiek, skorzystaj ze strony producenta laptopa i zainstaluj program/y ponownie.

Temat przeniesiemy do innego działu
Tam uzyskasz więcej podpowiedzi.

Zastosuj DelFix Zaznacz Remove disinfection tools i kliknij Run.

Z mojej strony to wszystko.
Pozdrawiam serdecznie

ADWCleaner znalazł mi tylko “Wstępnie zainstalowane elementy programu”, w sumie wygląda to tak:

Nic więcej tutaj nie zaznaczałem, ani nie odznaczałem. Zastosowałem się do Pana instrukcji.

1 polubienie