Komputer włącza się, ale nie ma obrazu


(Buriedmajs) #1

Witam. W niedzielę korzystałem z komputera normalnie tzn. nie było żadnych problemów. O godzinie 20 wyłączyłem sprzęt. W poniedziałek rano chcę go włączyć, patrzę nie ma obrazu! Od razu wziąłem smartfona i szukałem przyczyny. Było kilka takich samych problemów lecz tym osobom przy włączeniu nie towarzyszyły żadne dźwięki z głośniczka płyty głównej lub było ich kilka. U mnie jest jeden krótki ci znaczy ze wszystko powinno być ok, a nie jest. Komputer pracuje, wiatraczki się kręcą ale nie ma obrazu :(. Wszystkie kabelki podłączone, dzisiaj wszystko dokładnie wyczyściłem, zresetowałem bios ale nic ;/ mam 2 kości ramu po 2gb które mają diody i te diody świecą. dodam że kiedyś był ten sam problem ale powodem była jedna nie dociśnięta kość ram ;/ teraz nie wiem... Konfiguracja :

Zasilacz : take me model: TM600 Silent

Karta graficzna : win fast: NVidia GeForce PX8600GT

PROCESOR: AMD64 ATHOLN X2 DUAL 2.8GHz

Dysk twardy : Samsung model: HD250HJ 250GB.


(Conclusion) #2

możesz zresetować RAM dobry program do defragmentacji RAMu http://download.cnet.com/RAM-Def/3000-2 ... d=10185812 ten program pokaże Tobie także stan RAMu.

tutaj instrukcja w języku angielskim http://www.ehow.com/how_4473936_reset-ram-computer.html

tutaj masz film - jak ten program obsługiwać http://www.ehow.com/video_4950882_reset ... puter.html


(Piter9713) #3

Witaj,

na początku wymień to truchło, które może narobić Ci szkód w komputerze w najmniej oczekiwanym momencie. Z Twoim zestawem poradzi sobie markowa 400tka.

Jaką masz płytę główną?


(Buriedmajs) #4

Tylko... Jak mam go pobrać jak na ekranie nic nie widzę? Do tego potrzebny jest chyba komputer?

Płyta główna ASRock N68C-GS FX

Dlaczego mam wymienić zasilacz? Wszystko dobrze działało a to nie są tanie rzeczy


(Conclusion) #5

-o no własnie. Wiec na początek wyjmij kości RAM włącz komputer trzymając przycisk włączenia przez jakieś 20 sekund. Wyłącz z sieci i następnie włóż kości ,włącz .

własnie , wszystko kosztuje , wiec może pożycz od kogoś podobne kości RAM , sprawdź czy będzie działał komp. Możliwe ze kości RAM maja wadę.


(Buriedmajs) #6

Jeśli chodzi ci o trzymanie przycisku power to po chwili komputer gaśnie.

Czyli normalne zachowanie podczas trzymania tego przycisku.


(Conclusion) #7

Nie szkodzi to normalne , trzymaj przez jakiś czas , to powoduje ze wszystkie podzespoły - a takich jest dużo - które posiadają tak zwana pamieć ciągle pracują, tracą swa pamieć po 10 -20 sekundach.


(Buriedmajs) #8

Czyli mam wyjąć kości ramu i tak trzymać czy z włożonymi kośćmi?


(Conclusion) #9

wyjmij kości, włącz kompa i trzymaj przez 20 sekund aż podzespoły zgubią pamieć. Potem wyłącz z gniazdka kabel wsadź kostki i włącz

Poza tym sprawdź monitor , może tam leży problem ?


(Piter9713) #10

Mi to osobiście wygląda na problem z grafiką... Podłącz monitor do wyjścia zintegrowanej grafiki na płycie i daj znać, czy coś się pojawiło.

Lepiej teraz kupić zasilacz, niż potem całego kompa :wink:. Zasilacze Take Me to tykające bomby - nie znasz dnia ani godziny kiedy narobi Ci dymu i spali podzespoły. Nie mówiąc o tym, że takie "zasilacze" dają niestabilne napięcie bądź mają odchyły wykraczające poza normy ATX, co może skutkować niestabilną pracą komputera.


(Buriedmajs) #11

Niestety dalej to samo ale teraz piknięcie pojawia się jakieś 5sek szybciej. Nie wiem czy to coś dało ale najwyraźniej nie


(Conclusion) #12

Pamiętaj o jednym wszelkie podzespoły w kompie wymieniamy po odłączeniu zasilacza .

Zobacz złącze kablowe ekranu czy dobrze jest podłączone do PC

podpinaj monitor pod rożne porty na karcie, włącz i poczekaj ok 1-2 min


(Buriedmajs) #13

Szczerze dobrze ze by się spalił to stary kompu i chętnie bym go wymienił na nowy. Moja plyta nie ma chyba zintegrowanej grafiki lub miejsca na monitor ;/ chyba że się mylę. Przed chwilą poszedłem do sąsiada sprawdzić grafikę i ram. I to i to działało na jego komputerze. Z jego ramem tez u mnie nie działa.. Grr raptem minutę temu dowiedziałem się ze to się wcześniej zdarzyło kiedy byłem na mazurach.. Brat mówi ze nałożył pastę termoprzewodzącą i pokombinował z ramem i ruszyło O.o w czym leży problem?


(Piter9713) #14

Niebieskie wyjście z tyłu, jeśli dobrze napisałeś model płyty głównej, musi być :). Spróbuj przedmuchać gniazda, może gdzieś jakiś babol zakłóca połączenie...


(Conclusion) #15

możliwe , skoro było już coś naprawiane .

Wracając do tego co pisałeś o jednym sygnale

Przede wszystkim nie ma żadnych schematów na te różne "piszczenia".

Znaczenie sygnałów znajdziesz w książeczce od płyty głównej.

Jeżeli masz możliwość to sprawdź na jednej kości jakiejś standardowej pamięci.

Płyta główna przeważnie domyślnie ustawia dla pamięci 1.8V, niektóre pamięci na starcie potrzebują więcej.

Co masz za pamięci do tego sprzętu? Sprawdź, jakie napięcie zaleca producent.

Jeżeli ruszy Ci na jakimś standardzie to ustaw w biosie napięcie zalecane przez producenta,

zachowaj zmiany i wyłącz kompa. Teraz spróbuj na "docelowej" pamięci.

Może być potrzebny flash biosu, żeby można było zmienić napięcie dla RAMu.

A kontynuując zgadywanie - może to również dotyczyć karty graficznej.


(Buriedmajs) #16

Do tego miejsca nie można podłączyć mojego monitora ponieważ kabel nie pasuje... A przecież mowie ze u sąsiada karta działa

-- Dodane 17.07.2013 (Śr) 18:15 --

Do tego miejsca nie można podłączyć mojego monitora ponieważ kabel nie pasuje... A przecież mowie ze u sąsiada karta działa

-- Dodane 17.07.2013 (Śr) 18:19 --

Na kościach ram jest nalepka a na niej : geil

2gb pc2-6400

Ddr2-800 cl=5-5-5-15

Gb24gb6400c5dc

Voltage 1.8V

Made in taiwan

A przy włączonym komputerze diody na ramie świecą na czerwono.


(Conclusion) #17

trzeba sprawdzić te pastę którą nakładał brat , podłącz coś także pod monitor aby go sprawdzić. Skoro RAM działa i karta graficzna także.

Tutaj masz stronę która pomoże rozszyfrować znaczenie dźwięków z kompa , w zależności od firmy.

http://www.bioscentral.com/#

to pomoże wykryć przyczynę


(Buriedmajs) #18

Nie mam jak sprawdzić monitora ale myślę że działa. Monitor to samsung syncMaster 206bw i kiedy włącze komputer dioda pod przyciskiem włączenia monitora miga, a zawsze po włączeniu świeciła. Mogę przełączać między jakieś digital a analog przyciskami na mpnitorze. Wiec chyba działa... Nie Wiem o co tu chodzi ;(


(sadaj72) #19

Po wyjęciu pamięci ram komputer nie piszczy (kilka razy)?

Zwykle powinien.


(Buriedmajs) #20

Piszczy. Po 3 razy krótka przerwa i tak ciągle..

-- Dodane 17.07.2013 (Śr) 18:54 --

Niektóre osoby po kilka razy wyciagaly różne podzespoły i problem sam się rizwiązywał... Dziwne. Taki przypadek był u mojego brata... Co o tym sadzisz?