Komputer włącza się i nie reaguje


(peruka123) #1

Witam

Opis zdarzenia:

Podczas normalnej pracy (przeglądania internetu), po około dwóch godzinach od włączenia komputera, na monitorze pojawił się czarny ekran. Myślałem, że wyskoczy BSOD i komputer zrestartuje się, jednakże nic takiego nie nastąpiło. Monitor przeszedł w tryb stand-by, a komputer na nic nie reagował.

Objawy:

  • z zasilacza wydobywał się dźwięk, coś jakby głośny przepływ prądu (nie wydaje mi się aby wcześniej występował).

  • komputera nie dało się zresetować przyciskiem RESET na obudowie,

  • nie wyłączał się nawet po przytrzymaniu przycisku POWER (pomogło wyłączenie UPS'a - odcięcie dopływu prądu),

Co sprawdziłem:

Odłączyłem wszystkie zbędne (na czas sprawdzenia) podzespoły (RAM, karta graficzna, dysk twardy, stacja dysków), zostały TYLKO płyta główna + procesor. Po włączeniu z komputera nie wydostawały się się żadne sygnały informujące o braku podzespołów. Wszystkie wiatraki kręciły się.

Konfig

płyta główna: MA770-UD3 rev 2.0 Gigabyte

procesor: Phenom II x3 720 2.8 GHz

karat graficzna: Gigabyte HD4870 1GB

zasilacz: OCZ StealthXStream 600W (OCZ600SXS-UN)

komputer zakupiony 2,5 roku temu

Pytanie:

Co może być przyczyną i co mam zrobić?

Z góry dziękuję za pomoc


(Danni1100) #2

Hmm po "Co sprawdziłem" można dojść do wniosku że to coś z BIOS'em albo płytą główną. Na początek proponuje

zaktualizować BIOS płyty głównej, wbrew pozorom nie jest to straszne (ja sobie zrobiłem dzisiaj spod Windowsa

w około 3 minutki dla zabawy) oprócz tego przedmuchaj kabelki od przycisków POWER itp. (na płycie głównej

podłączone zapewne do takich drucików wysuniętych najprawdopodobniej na dole płyty) dodatkowo przedmuchać

zasilacz i chłodzenie procesora.

Gdyby powyższe zabiegi nie pomogły najprawdopodobniej wymiana płyty głównej.


(zarazek) #3

Witaj

Miałem bardzo podobną sytuację działo się dokładnie to samo i w moim przypadku sprawcą była bardzo duża temperatura procesora. Sprawdź czy nie masz zapchanego radiatora oraz wiatraka na procesorze. Przeczyszczenie powinno pomóc :slight_smile:

Pozdrawiam

zarazek


(Piotrkijak) #4

No i wszystko jasne, najprawdopodobniej masz mobo do wymiany. Proponuję spróbować zrobić użytek z dual biosu i jak nie pomoże przeprogramowanie zanieść płytę do dobrego elektronika, a być może płytę da radę uruchomić.


(peruka123) #5
  1. wyczyściłem z kurzu procesor, kartę graficzną, wszystkie kabelki,

  2. wyjąłem bateryjkę na ~~10 min, aby zresetować BIOS,

  3. podłączyłem kartę graficzną i RAM,

Po włączeniu komputera:

  • nie było charakterystycznego, pojedynczego dźwięku "bip" - w sumie nie było żadnego,

  • wszystkie wentylatory kręciły się,

  • monitor pozostawał w trybie oszczędzania energii (czarny ekran),

  • nie można było komputera zresetować przyciskiem RESET,

  • nie można było wyłączyć go poprzez przytrzymanie przycisku POWER.

Objawy wskazują chyba na problem z płytą główną. Czy można to jeszcze w jakiś sposób sprawdzić, aby potwierdzić to? Czy lepiej oddać ją do serwisu?


(Piotrkijak) #6

Można sprawdzić wstawiając inne mobo, albo po prostu iść do kogoś, włożyć ram, procesor, grafikę i jak komp wystartuje to walnięte jest mobo. Widzę, że jeszcze nie robiłeś flasu przy użyciu dual biosu, tak więc radziłbym Ci to zrobić, bo może bios padł. Uszkodzenie biosu daje takie same objawy jak uszkodzenie mobo.


(peruka123) #7

Spróbowałbym, ale pojawia się pytanie jak to zrobić, skoro na ekranie monitora nic się nie wyświetla ?


(Piotrkijak) #8

Trzeba poszukać w instrukcji od mobo, bo z tego co mnie wiadomo jak płyta posiada dual bios, to można przeflashować go bez wchodzenia w bios setup.


(peruka123) #9

@Piotr92

W instrukcji pisało, że z możliwości dual BIOS'u nie można korzystać "manualnie", naprawa powinna przebiegać automatycznie po wykryciu problemów z głównym Biosem.

Dzięki wszystkim za pomoc. Jak macie jakieś pomysły to proszę piszcie :wink: . Jak nie, to po Nowym Roku oddam płytę do serwisu.


(Piotrkijak) #10

Po mojemu oddanie płyty do serwisu to jest najlepszy pomysł, bo oni mają specjalną kartę diagnostyczną, którą tylko wepną w płytę i już będą wiedzieli co jest grane...


(peruka123) #11

Dzisiaj podłączyłem inny, sprawny zasilacz i komputer działał, więc to wina zasilacza. Jestem ciekaw co się z nim stało, ponieważ OCZ to raczej dobra firma. W najbliższym czasie oddam go na gwarancję.

Dzięki wszystkim za pomoc :slight_smile: