Dzień dobry ! Dziś po wyczyszczeniu komputera mam z nim problem. Mianowicie po uruchomieniu działa 2-3 sekundy , wyłącza się i zaraz po tym włącza i tak w kółko !!!
Zasilacz to silentium pc vero m2 600w
Płyta główna ASRock z370 pro4
Procesor to Intel core i7 8700k
Karta graficzna GeForce GTX 1060 AORUS
Dysk ssd pod m.2 Patriot Hellfire 480 GB
RAM ddr4 HyperX FURY 2666 MHz CL16
Komputer ma 2 lata
Film pokazujący problem : https://youtu.be/aEHZhWLAzlU
Rozwiń swoją skróconą myśl nazwaną “czyszczenie”. Czyściłeś: dane na dysku, obudowę, wentylatory, radiatory. Czyściłeś: programem do usuwania danych, prawym myszy i usuń, wodą, szmatką, dedykowanym środkiem, sprężonym powietrzem.
Czyscilem obudowe DELIKATNIE wycierając suchą szmatką
Robiłeś jakieś OC?
Nie robiłam
To jesteś płci męskiej?
Czy żeńskiej?
Co czyściłeś tą szmatką lekko mokrą? Obudowę czy po urządzeniach w obudowie? Odczekałeś(łaś) po czyszczeniu, aż wyschnie czy od razu Power?
- jestem płci męskiej po prostu wprowadzanie głosowe zawiodło
2.Czyściłem suchą szmatką po prostu obudowę od czekałem aż wyschnie
A dotykałeś w jakikolwiek sposób płyy głównej/karty/procesora? Wyjdzie na to, ze zaraz będziesz rozkładał wszystko na stole i sprawdzał
W żaden sposób nie dotykałem płyty głównej ani karty graficznej czy tez procesora . Co prawda dotykałem kabelki zasilacza żeby delikatnie wytrzeć. Sprawdziłem i są dobrze wpiete
Prawdopodobnie jakieś kropelki/drobinki wody dostały się do wewnątrz któregoś z portów lub zasilacza i robią zwarcie. Wyłącz komputer. Odepnij wszystkie przewody i delikatnie suszarką wysusz wszystkie porty. Powinno pomóc.
Lub zostaw tak komputer na kilka godzi żeby wilgoć sama odparowała. Stawiając na przykład komputer blisko kaloryfera/grzejnika.
Robilem to i nie pomoglo
Sucha szmatka. Wyschnie.
Tyle pytań, tak mało odpowiedzi.
Może przycisk POWER zwarłeś. Wypnij go z płyty głównej i uruchom komputer “na krótko” (zwierając śrubokrętem piny POWER).
Na moje wygląda to tak jakby podczas czyszczenia komputera do zasilacza dostała się wilgoć i zrobiło się zwarcie. Być może padł zasilacz. Jeżeli masz taką możliwość to sprawdziłbym na innym zasilaczu czy odpali.
Jak by magicznie miala dostać sie tam wilgoć
1.
2. Spróbuje
Mam inny zasilacz 600w więc mige spróbować
Próbuj. Od początku podejrzewam zasilacz. Sprawdź.
Tyle odpowiedzi a nikt nie zapytał. Czyściłeś obudowę komputera, oczywiście mając wyłączony komputer?
Tak komputer wyłączyłem z gniazdka i nacisnełem pszycisk power i wyłączyłem zasilacz .
Nie rozumiem. Wyłączyłeś komputer z gniazdka, po wyłączeniu nacisnąłeś “power” i raz jeszcze wyłączyłeś zasilanie (z gniazdka)? Tak to można odebrać. Napisz trochę jaśniej, jeśli jesteś w stanie.
Wyłączyłem wtyczke zasilacza z gniazdka elektrycznego , nacisnęłem przycisk power , i przestawiłem pstryczek na zasilaczu na pozycję “off”
Rozumiem.