Komputer włącza się ponad 20 minut


(Darekt6) #1

Witam,

tydzień temu dokonałem całego formatu dysków oraz zainstalowałem nowy system operacyjny Windows XP (wersja angielska).

Początkowo miałem problem z wgraniem sterowników do karty dźwiękowej, gdyż za każdy razem, gdy próbowałem to uczynić, w końcowym etapie instalacji komputer się wyłączał (samoczynny reset). Komputer zaniosłem do informatyka, który podmienił i zainstalował sterowników.

Wszystko działa nadal, ale po kilku dniach nagle komputer zaczyna się uruchamiać ponad 20 minut.

Zrobiłem defragmentację dysków, wyczyściłem zbędne pliki - CCleaner, przeskanowałem komputer pod względem jakichkolwiek wirusów. Sprawdziłem zgodność z płytą główną (GIGABYTE GA-8SIML) sterowników, wszystko pobrane ze strony producenta.

Gdy włączam tryb awaryjny wszystko uruchamia się w dosłownie minutę, gdy próbuję skorzystać z "normalnej opcji", wówczas muszę oczekiwać na włącznie prawie 20 minut.

Pojawia się ikonka: TRWA URUCHAMIANIE SYSTEMU, później długo widnieje ZAPRASZAMY, a po kilkudziesięciu minutach uruchamia się pusty ekran, a dopiero potem pojawiają się ikony.

Proszę o pomoc, co w takiej sytuacji mam zrobić, pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelakie sposoby, możliwości rozwiązania zaistniałego problemu.

P.S.: Optymalizacja również była zrobiona.


(MariuszListecki) #2

System masz Oryginalny czy jakiś ściągany z internetu


(Darekt6) #3

Oczywiście, że oryginalny!

Co za pytanie :slight_smile:


(system) #4

To nie jest prosty problem. Start komputera spowalnia jakiś proces, sterownik, usługa lub aplikacja startująca wraz z systemem. Często jest to, np. oprogramowanie ochronne komputera. Musisz spróbować w _ Uruchom > msconfig > Uruchamianie _ spróbować sukcesywnie wyłączać (odznaczać) dla próby poszczególne pozycje i restartować komputer, sprawdzając tempo startu, aż wpadniesz na to, co zwalnia start. Warto też odinstalować “podpadające” aplikacje, szczególnie te, które startują z systemem.


(Darekt6) #5

W uruchomieniu w Narzędziu Konfiguracyjnym Systemu mam:

Groove Monitor, adawarebp, ctmon - tylko ostatnie zostawiłem.

Jaka reakcja?! Wszystko bez zmian, komputer nadal nie zmienić czasu rozruchu.

Dodane 18.08.2012 (So) 12:41

Dodatkowo:

-sprwadzona poprawność plików instalacyjnych systemu Windows

-w Mcconfig wyłączone zbędne oprogramowanie, które spowalniałoby rozruch systemu

-przeprowadzona defragmentacja dysku

-Ccleaner usunięcie niezbędnych plików

bez skutków, proszę o pomoc


(system) #6

Witaj

nie wiem czy pomogę ,ale tutaj masz opis odnośnie xp

optymalizacja-odchudzanie-windowsa-opis-krok-kroku-t76580.html

może warto też sprawdzić pod tym kontem

http://www.dobreprogramy.pl/Dr.WEB-Cure … 12976.html


(Darekt6) #7

“Gryf” dzięki za chęć pomocy, ale prawie dwa tygodnie temu system był na nowo instalowany, i z czego mam go “odchudzać”?

Poza tym większość opcji, które podałeś już zastosowałem, o czym napisałem powyżej, Twój wpis niestety jest bezużyteczny w moim przypadku.


(system) #8

tzn. mnie tutaj bardziej chodziło o sprawdzenie dysku niż odchudzenie dlatego podałem cały ten poradnik ,no ale skoro mówisz że to już wykonywałeś to bym się skłonił bardziej do tego co proponuje Poraj

p.s

chyba,że to by był jakiś efekt ,właśnie opis i program kolegi Poraj

wymazanie-dysku-twardego-programem-activ-killdisk-t443881.html


(Darekt6) #9

Podaję screen’y nie znam się na tym, ale chyba jest coś z dyskiem, proszę o poradę:

9fa032e9476c6.jpg

bfd7f9071b06f.jpg


(SnykeShadow) #10

http://support.microsoft.com/kb/315265/pl


(Darekt6) #11

nie znaleziono błędpow :frowning:

co dalej?

5c54a41007a7d.jpg