Komputer wykrywa kartę do wi-fi dopiero po restarcie


(Bizz1992) #1

Witam tak jak w temacie gdy włacze komputer muszę go zrestartować ponieważ nie wykrywa on karty do wi fi nie wiem w czym tkwi problem ponieważ po restarcie wszystko śmiga jak tra la.

Karta to atheros albo coś w tym stylu podpinana pod pci reszta w podpisie.

Z góry Dziekuje za jakąkolwiek pomoc.


(Dimatheus) #2

Hej,

:arrow: Z jakiego systemu korzystasz?

:arrow: Czy do zarządzania połączeniami sieciowymi korzystasz z jakiegoś dodatkowego oprogramowania czy z rozwiązań wbudowanych w system (konfiguracja zerowej karty bezprzewodowej)?

:arrow: Co masz na myśli pisząc o niewykrywaniu - karta jest niewidoczna także w menadżerze urządzeń?

Pozdrawiam,

Dimatheus


(jas_fasola) #3

A w innym złączu PCI? Bo może przerwania IRQ nakładają się z czymś innym co koliduje akurat współpracę z tą sieciówką.


(Bizz1992) #4

1 Windows 7 Ultimate

2 Nie używam żadnego dodatkowego oprogramowania

3 tak jest niewidoczna w menadżerze urządzeń lecz po ponownym uruchomieniu kompa wszystko działa.


(Dimatheus) #5

Hej,

Najnowsze sterowniki zainstalowane?

A jest tu jakaś systematyka - że na przykład po dłuższym czasie nieużywania karta znika z menadżera i wtedy potrzebny jest restart? Czy może włączasz komputer pierwszy raz i karty nie widać - więc uruchamiasz go raz jeszcze, by karta była widoczna.

Próbowałeś kartę przepiąć do innego portu, tak jak pisał jas_fasola?

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Bizz1992) #6

Tak zawsze musze restartować zeby karta była widoczna ale jak juz jest widoczna to nigdy nie znika a w innych pci tez sprawdzałem i dokładnie to samo.


(Dimatheus) #7

Hej,

Czyli zawsze jest tak, że po pierwszym uruchomieniu system nie wykrywa karty, a po restarcie już tak? Zawsze jest to jeden restart czy czasami potrzeba jest ich więcej?

:arrow: Czy komputer jest wyposażony w kartę sieciową kablową? Jeśli tak, to jaki jest jej status - tzn. jest uruchamiana domyślnie w systemie czy może jest wyłączona?

:arrow: Gdy karta jest widoczna, to czy w jej właściwościach w menadżerze urządzeń, pokazywane są jakieś błędy?

:arrow: Warto sprawdzić też ustawienia zaawansowane zarządzania energią - szczególnie te, dotyczące złącz PCI.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Bizz1992) #8

A wiec tak prz pierwszym uruchomieniu pokazuje mi w menadżerze jakiś błąd z Ethernet i nie wiem o co chodzi jakiś kod25 czy coś tam.

Nie mam pojęcia co to jest ale po restarcie wszystko chula i błędu już nie ma i nagle sieciówka zostaje wykryta.

Nie wiem o co chodzi.

Pomoże ktoś?


(Dimatheus) #9

Hej,

:arrow: Co z powyższym?

:arrow: Jaka dokładnie jest to karta - model i producent?

Ale błąd ten dotyczy karty sieciowej przewodowej czy tej WiFi?

A co z tym?

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Bizz1992) #10

Karta to Atheros AR5007G

Stery zainstalowane najnowsze(chyba)

Przy pierwszym włączeniu jest napisane że windows nie moze znaleźć sterowników do tej karty.

Już mam tego dość

Boje się że mi się nowo kupiony komputer zepsuje od tego restartowania przez tą starą sieciówkę.


(Dimatheus) #11

Hej,

Sprawdź to na stronie http://www.atheros.cz - i ewentualnie zaktualizuj sterowniki do najnowszej wersji.

:arrow: A w czasie instalacji sterowników uruchamiałeś program jako administrator (prawy przycisk myszy i Uruchom jako administrator)?

:arrow: Czy pracujesz na koncie, które posiada uprawnienia administratora?

:arrow: Ewentualnie spróbuj korzystając z menadżera urządzeń odinstalować sterownik i po restarcie zainstalować go jeszcze raz tyle że w najnowszej wersji.

Spokojnie, tak tragicznie być nie powinno. :slight_smile:

Pozdrawiam,

Dimatheus