Komputer wyłącza się po czyszaczeniu chłodzenia

Witam wszystkich. Od jakiegoś czasu zdarzało mi się, że podczas pracy, komputer się sam wyłącza. Głośno chodził, więc doszedłem do wniosku, że chłodzenie jest zabrudzone. Dzisiaj otwarłem go, ściągnąłem chłodzenie z procesora i wyczyściłem je. Następnie wyjąłem zasilacz i przeczyściłem go kompresorem. Po zamontowaniu wszystkiego komputer po 15-30 sekundach wyłącza się. Czym może być to spowodowane ? poczytałem trochę o tym i podejrzewam, że może źle założyłem chłodzenie na procesor - widziałem, że był ubrudzony pastą termoprzewodzącą, jednak nie posiadam takiej i założyłem bez. Czyżby to przegrzewało procesor ? komputer się uruchamia i w biosie widać, że odczytuje napęd DVD, hdd, itp. więc raczej dobrze podpiąłem zasilacz.

Liczę na pomoc, bo nie wiem jak sobie z tym poradzić. Jeżeli potrzebne są informacje nt. mojego sprzętu, to napiszcie jakie, a ich udzielę.

Pozdrawiam.

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie.

Pasta jest niezbędna aby prawidłowo odprowadzać ciepło z procesora.

Rozumiem, ale czy procesor zdolny jest do tego, aby przegrzać się w ciągu 15 sekund ? po całkowitym zdjęciu chłodzenia komputer mógłby się uruchomić ?

To zależy jakie ma wydzielanie ciepła twój procesor, ale raczej nie uruchomi się bez chłodzenia.

Nie jest możliwe nałożenie pasty termoprzewodzącej nie brudząc procesora - na tym to właśnie polega. Do zdejmowania radiatora z procesora powinieneś przystąpić mając nową pastę - w innym przypadku radiator bez jego demontażu czyścisz pędzelkiem + odkurzacz lub sprężone powietrze. Jeśli nie miałeś pasty a mimo to zdjąłeś radiator to lepszym wyjściem było by pozostawienie tej starej pasty. W obecnej sytuacji jedynym wyjściem jest ponowny demontaż radiatora i nałożenie nowej pasty.

Mogę to posmarować obojętnie jaką paśmą, czy to zależne jest od modelu procesora ?

Chyba chodzi Ci o pastę a nie taśmę? :wink: Nie ma różnicy jaka pasta do jakiego rodzaju procesora, są tylko pasty różnej jakości. A o jakości past to już w testach dostępnych w internecie napisano bardzo dużo.

Pasta ta służy jednak chyba tylko do zwiększenia wydajności tego układu chłodzenia, teoretycznie powinno bez tego również chodzić ? Na starym pc w ogóle nie miałem czegoś takiego i gdy czyściłem wiatraczek i radiator później nie miałem takich problemów.

Pasta służy do zmniejszenia oporu termicznego między procesorem a radiatorem.

Przy procesorach sprzed lat moce wydzielane były dużo mniejsze i nie powodowały aż takiego nagrzewania (nie wszystkie)

Teoretycznie będzie taki układ działał z małym radiatorem. a skoro tutaj pasta była to producent nie zrobił tego dla kaprysu.

Nałożyłem pastę i dalej to samo. Oddam chyba to komuś do naprawy, bo jeszcze kilka takich uruchomień pc i spalę całkiem procesor…