Komputer wyłącza się po kilku/kilkunastu sekundach


(Arek9) #1

Witam, mam taki problem z moim komputerem że po włączeniu sam się wyłącza po kilkunastu sekundach, im więcej razy próbuję włączyć go to on jeszcze szybciej się wyłącza czasami nawet 2-3 sekundy po wciśnięciu przycisku "POWER". Problem zaczął się wczoraj, podczas gry komputer się wyłączał tak po 15-30 minutach, teraz wyłącza się szybciej. Od kilku miesięcy zaczęły się też lekkie lagi w grach tak jak by komputer już nie dawał rady mimo zalecanych wymagań do gier. Czytałem na kilku forach że może to być problem z zasilaczem lub z wirusami. 

A więc mój sprzęt to:

 

Windows 7 Ultimate 32-bit

Grafika: GeForce 210 (1GB, DDR3)

Ram: 2GB (Jedna kostka)

Dysk: 500GB SAMSUNG

Zasilacz: FEEL 1 500W MODECOM (Tyle z niego wyczytałem)

Płyta główna: ASRock G41M-VS3 R2.0

 

Jeżeli coś jeszcze potrzeba to proszę pisać.

 

PROSZĘ O SZYBKĄ POMOC!


(JNJN) #2

 

To nie wirusy, to sprzęt?

 

 

Możliwości:

 

  • coś się przegrzewa CPU, karta,inne  - konserwacja i sprawdź

  • padł zasilacz

  • płyta

  • karta grafiki

  • dysk

  • inne


(czarnylas) #3

Jeśli występują restarty sprzętu sprawdził bym temperaturę procka


(Arek9) #4

Komputer po pewnym czasie się wyłącza poprostu.

 

Myślę że to przez brak pasty termoprzewodzącej której między procesorem a radiatorem nie ma od jakiś 1-2 lat, ale z tego co sprawdzałem to temperatury były chyba okej. Za kilka dni kupię pastę i sprawdzę czy się coś poprawi. A poza tym może coś innego?


(JNJN) #5

Wszystko masz napisane.


(Mikdominik) #6

Sprawdź napięcia na zasilaczu.


(Arek9) #7

Jak to zrobić?

 

I co do zasilacza to jaki mam kupić?


(JNJN) #8

Na razie sprawdź go na innym zasilaczu firmowym minimum 400/450W.

 

Ale najpierw konserwacja, świeża pasta na CPU i temperatury.

 

Jak coś polecany:

 

http://www.morele.net/zasilacz-corsair-vs-450w-atx-120mm-wentylator-eu-version-cp-9020049-eu-527950/


(Arek9) #9

Zasilacza nie mam ale postaram się od kolegi pożyczyć, a co do pasty to na dniach kupię i sprawdzę czy są jakieś zmiany. Jak coś to będę tutaj informował o zmianach. 

A wiecie może jak sprawdzić czy ten zasilacz na pewno nie działa?? Bo jak kupie nowy zasilacz a się okaże że to coś innego to będzie kupa.


(JNJN) #10

Ależ wszystko masz napisane:

 

  • temperatury

  • test na innym zasilaczu

 

Ileż razy można pisać to samo?


(Arek9) #11

Podłączyłem sam zasilacz żeby sprawdzić czy się wyłączy. Nie wiem czy to dobrze ale jak podłączyłem sam zasilacz to działał i się nie wyłączał. Czyli że zasilacz jest dobry? Podłączyłem jeszcze do niego stacje dysków oraz twardy dysk aby go trochę obciążyć i nic się nie zmieniło nadal działał, co do napięcia to nie chce mi się tego na chwile obecną sprawdzać ale wydaje mi się że jest okej.


(czarnylas) #12

Jak już zmienisz pastę a temperatura nadal będzie wysoka proponuje zainwestować w dobry radiator


(Arek9) #13

Paste zmieniłem ale przy zakładaniu radiatora te plastikowe zatrzaski popękały wszystkie. Zamówiłem dzisiaj taki sam nowy radiator. 


(czarnylas) #14

Daj znać jak to działa swoja drogą można było kupić coś lepszego skoro tamten się grzał


(Arek9) #15

Radiator przyszedł godzine temu, wszystko zamontowałem i odpaliłem kompa. Na początku doszło do 62*C ale wiadomo bo nowa pasta i ona działa maxymalnie po jakimś czasie dopiero. Ale widzę już zmiany bo spada temperatura. Oto screen z 2 minut temu 

mpxdHkX.png

 

Teraz wszystko spadło o jakieś 5*C. Dzięki wszystkim za pomoc. Temat można zamknąć.