Cześć. W skrócie, podczas gry często sam wyłącza mi się komputer. Jak na razie zauważyłem to jedynie w GTA ONLINE (FiveM), gdzie gra chodzi mi płynnie na stałych 60 fps’ach. Na początku jest dłuższy lag, na ok. 10 sekund, po czym komputer tak jakby się ponownie uruchamiał. Wymieniałem pastę termoprzewodzącą bo myślałem, że to może przez temperatury na procesorze, lecz nic nie pomogło. Martwi mnie trochę widok, że mam 90% obciążenia procesora i RAM’u podczas gry, lecz wydaje mi się, że to nie to, ponieważ w innych grach też tak często mam, a wydajność jest lepsza. Obecna specyfikacja to:
AMD Athlon 3000G
GTX 1050 2GB
8 GB RAM 2666
Dysk SSD 240GB i HDD 1TB
Zasilacz SilentiumPC 450W
Jeśli płyta główna również będzie ważna, to podam
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Jesli o to chodzi to nie sadzę.
Jak wyżej popatrzyć na wymagania co do gry.
Tylko że znam osoby, które posiadają o wiele słabsze komputery, a dają na spokojnie rade. Przez większą ilość czasu nic takiego mi się nie działo, mam nawet 350h przegranych. Dopiero od niedługo tak się dzieje.
Spełniasz wymagania minimalne. Ale wymagania minimalne tym sie róznia od innych że te pierwsze oznaczaja tylko ze to coś powinno sie uruchomić i działać. Ze wskazaniem na „Powinno”.
Rekomendowane oznacza ze będzie działać. A " Best PC Requirements List" ze będzie dobrze działać.
Po kolei, memtest, Prime95 + CoreTEMP, FurMark.
,+ nowy sprzęt.
Dlaczego? To wystarczający sprzęt do wielu gier.
I słusznie.
Sprawny sprzęt może mieć 100% obciążenia procesora i 99% obciążenia pamięci przez miesiąc i będzie pracował stabilnie.
To taki żart z „twojego, po kolei”
Zacznij może od podstaw.
Wiersz poleceń (administrator) wpisać i klik enter.
sfc /scannow
Jak ci wyskoczy grze spore obciazenie CPU, ram to zrób screena z całości w menedzerze zadań (pewno będzie pare screenów) i wstaw. Poszukamy czy przyczyna jest gra czy aplikacje systemowe.
Dodatkowo i chyba najlepiej to jak wejdziesz na strony ,fora dotyczace tej zabawki i tam popytasz, poszukasz.
-
Awaria jednego wątku solvera prime95 może sugerować uszkodzenie procesora bądź pamięci, ewentualnie niestabilną pracę wywołaną przetaktowaniem bądź przegrzaniem układu.
-
Do testu pamięci lepiej nadają się narzędzia uruchamiane bez systemu operacyjnego jak memtest86+ czy passmark memtest86.
Nie wiem na ile coretemp pokazuje poprawne wyniki, ale 62C jest w normie.
A dlaczego tam w PRIME 95 wywala błąd?
Nie jest tam zagięta niechcący jakaś nóżka procesora? Albo ubrudzona pastą?
Bios nowy?
Gdzie tu masz duzo CPU? ~30%. Discord ci zrzera 10%.
Co do ram to wiadomo, ta zabawka jest zasobozerna. Tylko po co masz wtedy powłączane inne. Masz 8 GB ramu. Do tej w która sie bawisz zalecane jest 16GB. Zobacz i zsumuj ile ci zżeraja pozostałe. Co mozesz to wtedy wyłącz. Z tego co wstawiłeś nie widać by ci pliki systemowe coś „pożerały”
Co do „FATAL ERROR” to opis ponizej
Nie mam pojecia czemu tak sie dzieje. Procesora nie wyjmowalem od nowosci - zamawiany i montowany w x-komie. Problemu z pastą też nie powinno być, bo dałem jej raczej idealną ilość - klasyczny krzyżyk. Niestety nie wiem co masz na myśli mówiąc „Bios nowy”
Podaj, budowa sekcji zasilania jest de facto najważniejsza dla funckjonowania całości.
Przejrzy link powyzej . Tam masz opis tego błędu w Prime95.
Czy aktualizowałeś BIOS w płycie? Podaj model to zobaczymy jaki jest najnowszy i co tam zmieniali.