Komputer wyłącza się podczas grania


(Turbo06) #1

Witam, ostatnio komputer zaczął mi świrować i gdy gram troche dłużej (w tym wypadku Battlefield 4) po prostu się wyłącza.

 

Mój pełny konfig to:

Zasilacz : AeroCool Templarius Imperator 650W

Plyta Główna: MSI Z77A-G43

Procesor: i5 3470 - 3.2GHz

Ram: DDR3 AMD 1333MHZ 4GB oraz Mustang 1333MHz 4GB

Karta Graficzna: Gigabyte GeForce GTX 660 2GB

Karta Dźwiękowa: Creative Sound Blaster Z Perfomrance 

Dyski Twarde: Samsung 750GB i Samsung 1TB

 

Temperatury podczas grania na Ultra na procesorze nie przekraczają 65 stopni oraz na grafice 60.

Grafika ma podpięte dodatkowe zasilanie.

Czy może to być wina mojego zasilacza? Czy to raczej coś innego?

Dzięki.


(kliszka) #2

to nie wina zasilacza - jego mocna linia 12V ma max. moc 516W , TDP Twojej karty graficznej to 140W , procesora - 77W , reszta czyli : płyta główna ,napęd ,dysk/i ,wentylatory pobierze +/- 35/40W , razem to 257/260W , jak widzisz Imperator 650W ma jeszcze 250W zapasu… radzę sprawdzić pamięci RAM Memtestem ,a kompa programami :3DMark 11 Build 1.0.5 lub Cinebench 11.529


(JNJN) #3

 

Zamyka się, czy następuje reset?


(Łukash) #4

 

 

Dwie różne kości ? Czy to “ostatnio” nie dzieje się przypadkiem po dołożeniu jednej kości RAM ? 


(Turbo06) #5

 

Zamyka się całkowicie i muszę go sam od nowa włączać.

 

 

 

Na 2 kościach ramu jade już grubo ponad rok bo gdy je kupiłem jedna była uszkodzona i sklep mi dosłał drugą innego producenta bo nie mieli tej samej na stanie. Wcześniej takich problemów nie było, w sumie zaczeły się one po włożeniu grafiki i gdy zacząłem grać w te bardziej wymagające gry.

 

 

Przetestowałem memtest86 i nie znalazł żadnych błędów, z kolei gdy leciał test 3DMark podczas ładowania Graphic Test 4 komputer zrestartował się i obraz nie chciał się pojawić na ekranie, musiałem go wyłączyć i właczyć od nowa.


(Łukash) #6

 

Sprawdź kartę na 3D Marku w innym komputerze, bo możliwe że ona jest przyczyną.


(kliszka) #7

potwierdzam …winną tych problemów i jest to wielce prawdopodobne Twoja karta ,jak ze sterownikami? wgrywałeś jakieś BETY? czy masz stery z certyfikatem Windows Hardware Quality Labs ( WHQL )?


(Turbo06) #8

 

Po podłączeniu grafiki ściągałem najnowsze sterownikii ze strony nvidii które miały status beta jeszcze. Spróbuje zmienić sterowniki i w razie czego będę ją testował na innym komputerze. 

O certyfikat WHQL na tych starych nie jestem pewien ale te nowe które instaluję już go posiadają.


(kliszka) #9

odinstaluj posiadane , przeczyść rejestr CCleaner-em , następnie zainstaluj GeForce R331 Game Ready Driver


(Turbo06) #10

Zrobiłem dokładnie tak jak kazałeś i przetrwał pełny test na 3DMark (http://www.3dmark.com/3dm11/7701328).

Testować go jeszcze jakimś programem czy sprubować włączyć Battlefielda i zobaczyć czy się nie wyłączy ?. 

Wielkie dzięki za pomoc.


(Łukash) #11

Przetestuj go jeszcze tym : http://www.programosy.pl/program,video-card-stability-test.html

Pokaż screen z GPU-Z z zakładki Sensors - odpal tak po minucie testu.


(Turbo06) #12

Najpierw podczas testowania tym programem video card stability dostalem taki blad 

42379300398526973412_thumb.jpg

a tutaj wyniki po minucie testu za drugim razem

38206630476205407404_thumb.jpg

 


(Łukash) #13

Gdzie jest Shader Clock ? Czemu takie niskie taktowanie pamięci ?

Co do błędu - karta przestawiła się z trybu 3D w tryb 2D …Nie wiem co o tym sądzić…

Ewnetualnie poczytaj komentarze : http://www.dobreprogramy.pl/NVIDIA-GEFORCE-ION-Drivers,Program,Windows,18940.html , i zainstaluj któreś ze wcześniejszych sterowników (wykonaj czystą instalację oraz instaluj sam sterownik + PhysX)