Dzień dobry, mam problem z Internetem. Normalnie korzystam z sieci zabezpieczonej hasłem - jest ustawiona jako sieć publiczna, ponieważ dostęp do niej mają też inni mieszkańcy mojej klatki. Od kilku dni komputer zaczął rozłączać się z tą siecią i łączyć się z otwartą siecią orange wifi która jest w zasięgu. Mimo odłanczania jej, co jakiś czas sytuacja się powtarza. Wcześniej nigdy z tą siecią komputer nie był łączony. Dodatkowo na komputerze pojawia się jakieś obce konto, o ciekawej nazwie “oojlxtbsq”… Usuwam je, jednak przy następnym uruchomieniu znów sié pojawia. Na komputerze zainstalowany jest Eset Internet Security płatna wersja, nie wykrywa żadnego wirusa. Skanowanie ich skanerem online też nic nie wykazało. O co może tu chodzić? System Windows 7, komputer Lenovo
Dodam jeszcze, ze po wybraniu opcji “rozłącz” z orange wifi komputer natychmiast próbuje na nowo się łączyć z moją siecią
Ostatnio u mnie Windows 7 też zaczął robić takie dzikie połączenia z niezabezpieczonym Wifi pomimo pozostawania w zasięgu zabezpieczonej sieci. Podejrzewam jakąś aktualizację. Pomogło dopiero usunięcie jej przez netsh
, zobacz ten wątek gdzie jest to opisane Sieć bezprzewodowa dodaje się sama do listy znanych sieci
Co do kont o losowach nazwach - zobacz czy masz włączoną funkcję Anti-Theft w ESETcie.
Cześć, dziękuję za odpowiedź. Udało mi się zablokować tę niezabezpieczoną sieć. Sprawdziłam i rzeczywiście miałam ochronę włączoną w antywirusie i teraz do mnie dotarło, że to pewnie ESET to konto tworzy pod tę funkcję. Wyłączyłam i zobaczę co się będzie działo. Pozdrawiam