Jakieś 4 miesiące temu wywalił mi pierwszy blue screen i była to jednorazowa sytuacja, później komputer po uderzeniu w niego uruchamiał się ponownie, a teraz po uderzeniu w niego lub obok (np. tupnięcie w podłogę, uderzenie w blat) wywala blue screen z różnymi kodami. Pierwszy kod brzmiał: „ATTEMPTED_EXECUTE_OF_NO_EXECUTE_MEMORY” , drugi natomiast: „IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL”. Nie wiem już co mam robić… Odsuwałem go od biurka bo myślałem, że to przez to, że kable są przyciśnięte do ścianki biurka z tyłu - chwilowy spokój, dociskałem kable od dysku systemowego, sprawdzałem go HD Tune’m - NIC. Dodam, że komputer mam rok i ani razu nie był czyszczony - jest tam trochę kurzu. Proszę o pomoc, ponieważ robi się to już uciążliwe i niepokojące.
Ano zaczyna, bo masz komputer rok, pewnie na gwarancji, i liczysz na to, że usterka techniczna się sama naprawi.
Nie podajesz specyfikacji ani detali komputera, jednak w przypadku podobnych atrakcji w innym gniazdku, nagrywasz i odsyłasz do sklepu. Mógłbyś teoretycznie sam rozmontować i złożyć, a może coś poluzowane i nie zwiera, ale patrząc na Twoje wypowiedzi, to byłoby ryzyko popsucia.
Tak czy inaczej, ewentualne uszkodzenie np. lutów i „niezwieranie”, to jest niemożliwe do naprawy w domowych warunkach (w serwisie pewnie tez).
… w komputer się nie wali, ani lekko, ani mocno, szczególnie w nowy…
Jutro posprawdzam jeszcze wszystkie kable i podociskam RAM, jeśli to nie pomoże to spróbuję go rozebrać i przeczyścić i się zobaczy co będzie.
Rozebrać, złożyć i ma hulać. Wystarczy że dysk fostanie drgania i wywala BSOD