Witam. Komputer ma by. Przeznaczony dla Gracza który chciał by w Full HD pograć na przynajmniej średnich w GTA V i wiedźmin 3. Dodatkowo tworzy on strony www oraz trochę Photoshopa. Kilku kolegów ma swoje propozycje które przedstawię i proszę o pomoc w wyborze.
Podobnie wszystko procek lepszy karta ta sama chyba ale nie wiem czy warto procek lepszy kosztem grafiki.
A co myślicie o radeonie z zestawu nr 2? Radeon 470
Oczywiście najlepiej jak kwotowo byśmy się w tych 2600 nawet zamknęli ale jeśli mam dołożyć powiedzmy 300zl i mieć widoczna różnice to wolę dołożyć. 2999 taka kwota totalnie zaporowa
Dzięki za rady. Powiedzcie mi jeszcze. Borac pod uwagę BUDŻET procesor AMD mozna miec w takich cenach fx-6300 - 429zł lub fc-8350 - 650. Zakładając jednak ograniczony budżet w okolicy 2600 czy uda się znaleźć procesor intela wydaniejszy od AMD w tej samej cenie? w AMD kusi fakt parametrów oraz przede wszystkim niskiej ceny. RADEON RX 470 również wydaje się być ciekawą propozycją jeśli chodzi o cenę. Taki zestaw jak zestaw numer 2 wychdzi najtaniej z wszystkch ale kwestia czy on ma jakikolwiek sens czy lepiej jednak nawet w cenie 2600 szukać intela? Przypomne że na 1 miejscu stawiam webdesign, photoshop, visual studio a dopiero na dalszym planie jakieś gry (Tak nawiasem Wiedźmin 3 wymagania podaje i7 albo 8350, z czegoi7 raczej nie kupie za 600zl).
amd fx to już przeżytek, naprawdę mówię to jako fan amd ale naprawdę, nie opłaca się. jedyne gdzie fx dobrze daje radę to rendering gdzie wykorzystywany jest każdy rdzeń. fx to stara technologia.
co do rx 470 tą kartę możesz spokojnie zamienić za gtx 1060 i będziesz z tego zadowolony, ma nieco niższą wydajność od 1060 3gb ale co się chwali więcej vramu co się przyda w przyszłości, więc jak chcesz to bierz 470 spoko karta nie będziesz żałował.
jescze na minus amd to to że w photoshopie radzi sobie słabiej od nv.
Dzięki za info. w AMD najbardziej kusząca jest chyba cena bo procesory nie są drogie. INTEL polecany do Wieśka 3 kosztuje około 1k z tego co teraz widze, AMD jakieś 600zł. I już 400 w kieszeni. Do tego Radeon zamiast Gefrce i kolejne 200 w kieszeni a myślę że i tak dało by rade pograć jak coś na takim sprzęcie. Nie jestem przyklejony do kolejnej marki intel/ADM więc proszę o jeszcze jeden fajny zestaw tak aby nie przekroczył nam 2600zł. Stawiamy na Procesor i popularną podstawkę oraz grafikę która starczy na średnie ustawienia i w razie czego można ją sprzedać i wymienić na coś lepszego. Nawet geforce 750t wchodzi w gre (taniocha a jakieś niskie.średnie chyba rusz) albo ten radeon 470 (średnie powinien dać rade?)
Dzięki bardzo za kolejne porady. Jak by nie było widzę wszyscy Polecacie INTELA. Mam jeszcze ostatnią propozycje zakładająca cięcie kosztów jeszcze bardziej (do kwoty poniżej 2500zl):
Propozycja kolejnego kolegi (z nastawieniem idziemy w koszta, stawiamy na “tymczasową” tańszą kartę oraz AMD (cena :D). Rezygnujemy z Twardziela, sam SSD a twardziel stary dodatkowo:
z reguły twój zestaw nie jest zły, jest dobry. no ale jak już pisałem wyżej amd teraz nie jest opłacale. jest to wykonane w starym procesie technologicznym 32nm, premiere to miało 5 lat temu a intel jest po prostu wydajniejszy.
Kurde ten i3 wydaje się być taki słaby. Jak ja nie rozumiem tego fenomenu że 2x3.7 lepsze od 8x4.0. Kiedyś (10 lat temu prawie) jak kupowałem PC to patrzyli się co ma więcej GHz i było git. A teraz… dziwnie tak z quada na dual core… ale myślę że i tak będzie lepszy niż obrazy core 2 quad i9300 ?
Nie lepiej tego i3 zamienić na jakiś i5 a kartę gorsza dać?
Proszę jeszcze o opinię na temat tej karty: http://www.x-kom.pl/p/257307-karta-graficzna-pci-e-gigabyte-geforce-gtx-750ti-4096mb-128bit-windforce-ii-oc.html
cZY ONA na prawdę nie jest nic warta? Jest to 600zł zawsze a nie 900zł. Według komentarzy i Opini jakoś tam daje rade z grami. Ewentualnie polecenie jakiejś INNEJ w kwocie do 600zł.
Oraz prosze o poradę z tych droższych która finalnie by się najlepiej nadałą: Radeon R9 380 4GB, Radeon RX 470 4GB, Gerofce GTC 960 4GB ?