Komputer za 4000 zł

Zrobiłem już kilka takich tematów w rużnych cenach, teraz komputer za 4000 tyś zł komputer już na 100% będzie kupywany więc to ostatni taki temat tworzony przezemnie. Główkuje się nad komputerem już 2 dni i nic proszę o pomoc komputer ma być do dosłownie wszystkiego do różnorodnych programów Adobe, do gier, streamowania i nagrywanie. Fajnie by było jak by miał rtx.
Edit: koszyk z komputerem ma być na xkom

4 tysiące tysięcy czyli komputer za 4 miliony?
O ile masz na myśli polskie złotówki, a nie np irańskie riale to można zaszaleć :wink:

Przecież wiadomo o co chodzi.

To można też wziąć 32 000 GB RAM-u.

I właśnie takich wpisów jak ten wyżej chciałem Ci pomóc uniknąć.
Tytuł poprawiłem. Skoro treść poprawiłeś tylko połowicznie trudno, Twoja sprawa.

Proszę wrócić do meritum

…najniższy sensowny model to 2070 w cenie ok. 2100PLN - więc szczerze wątpię, byś się zmieścił w budżecie poniżej 4K PLN

…i na serio zwracaj większą uwagę na to co wskazuje Ci autokorekta, bo pozorna anonimowość w internecie to jedno, a żenujące się ośmieszanie się przed innymi to drugie.

Jasne…

Też myślałem o rtx 2070. Cena może przekraczać tam z 300 nie ma problemu z tym

No to buduj zestaw na 2070 i Ryzenie 3600, a potem pochwal się co Ci wyszło.

RTX 2070 pojawia się dopiero w polecanych zestawach w budżecie powyżej 6K PLN - myślę, że nie bez powodu.

Płyta główna do wymiany, aktualnie rozsądnym minimum jest chipset B450.

2070 jest niestety daleko w snach. Komputer za 4k buduje się już z myślą o jakości nie bylejakości i FPS.

Dysk na system i podstawowe aplikacje.

Dysk na gry.

Jedyny zasadny procesor.

Dobra płyta główna do OC, która się nie ugotuje.

2x8GB 3200MHz

Obudowa z dobrą wentylacją i wyglądem.

Mocny zasilacz z odpinanymi kablami.

Dobry cooler na podkręcanie.

Gtx 1660 Super, polecany model, wystarczy do grania w 1080p

Dla mnie podstawą jest dobra płyta. Na niej budujesz resztę zestawu. Skoro piszesz, że możesz naciągnąć budżet o 300 PLN, to zrobiłbym tak:

Płyta z RAMem tworzą zgrany zestaw (czyt. będą działać na 100%). Dysk mniejszy, ale za to SSD - talerzowiec jako jedyny dysk w systemie był dobry w czasach Windows 7 - jak Ci zabraknie miejsca, to w przyszłości dokupisz Toshibę. Podobnie z chłodzeniem, na razie wystarczy stock; dozbieraj i wymień na Ferę albo Fortisa.

…i tak na marginesie: cały ten zestaw na RTX 2070 pewnie podłączy do monitorka 24’

Tak się zastanawiam czy RX 5700 XT nie jest lepszym pomyłem. W tej samej cenie, a lepsza wydajność a wersja PULSE, czyli najlepsza u konkurencji w dobrej cenie:

https://foxkomputer.pl/pl/p/Karta-graficzna-Sapphire-PULSE-RADEON-RX-5700-XT-8GB-GDDR6-HDMI-TRIPLE-DP-OC-W-BP/7442

X-Kom ogólnie ma paskudne ceny… No chyba, że dadzą konkretny rabat w wątku.

@anon67650823 Przy tej płycie widzę myszkę dorzucają gratis. W koszyku trzeba podać kod “asus-bundle

Z tego co zrozumiałem to autorowi wątku szczególnie zależy na śledzeniu promieni. AMD już to potrafi?

Moja propozycja do 4k

• Pamięć RAM DDR4 G.SKILL 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 Ripjaws V Black
  • Zasilacz do komputera SilentiumPC Supremo M2 550W 80 Plus Gold
  • Procesor AMD Ryzen 5 AMD Ryzen 5 2600
  • Dysk SSD Crucial 480GB 2,5" SATA SSD BX500
  • Płyta główna Socket AM4 MSI B450-A PRO MAX
  • Karta graficzna AMD MSI Radeon RX 5700 GAMING X 8GB GDDR6
  • Obudowa do komputera SilentiumPC Regnum RG6V TG Pure Black

Napisał, że fajnie by miało RTX, a nie, że to jest mus. 5700 XT ostatnio chodzą w bardzo fajnych cenach - porównywalna do RTX 2060 SUPER, ale karty ogólnie wydajniejsze.