Komputer zaczął się zacinać


(X Zdzislawx) #1

Witam

Możecie podać jakiś program, którym mógłbym przeskanować swój PC bo zauważyłem, że od gdzieś trzech dni często zaczął mi się wieszać np jak włączam mój komputer albo co innego.

Z góry dzięki

PS: Tylko taki program aby naprawdę coś zalazł.


(Piotrkijak) #2

Przedewszystkim skan pod kątem wirusów. Dobry jest Kaspersky online Scanner(możesz też oczywiście pobrać i zainstalować wersję anty wirus, albo internet security i przeskanować), albo MalwareBytes Anty Malware. Zrób sobie defragmentację dysku, zdefragmentuj rejestr i przeczyść go ze zbędnych wpisów. To wszystko zrobisz programem TuneUp Utlities 2010. Dodatkowo, przeczyść też dysk odkurzaczem.


(Łukash) #3

xZdzislawx , tylko nie rozkręcaj czasem kompa i nie odkurzaj dysku :slight_smile: ,Odkurzacz to taki program.


(X Zdzislawx) #4

Wiem kiedyś odkurzałem (programem :stuck_out_tongue: :wink: ) ale to było dawno temu, a on chyba niewiele daje...

PS: Rejestr usuwam CCliner-em a defragmentacja coś da?


(Łukash) #5

Należy defragmentować dyski ,np co 2 tygodnie,to daje podobny efekt jak zrobienie porządków na półce :slight_smile:


(Piotrkijak) #6

Odkuracz trochę daje. Wczoraj po odkurzeniu zauważyłem, że system mi lepiej działa.


(X Zdzislawx) #7

Ok to zacznę defragmentować ale obie partycje systemową i tą bez system?

PS: Można defragmentować partycję, na której znajduje się włączony win?

-- Dodane 26.06.2010 (So) 9:52 --

A, zaraz przed daniem defragmentacji wyświetliło mi się coś takiego http://img5.imageshack.us/f/defqb.jpg/ czy to znaczy, że dysk miałem defragmentowany dwa dni temu, bo żadne okienko mi się nie wyświetlało.

-- Dodane 26.06.2010 (So) 10:02 --

Kurcze coś jest nie tak, nie włączam żadnych gier a ramu zajętego mam 1gb z dwóch! CPU 80% a mam cztero-rdzeniowego q6600, a zazwyczaj ramu brało 500mb a cpu 8%


(Piotrkijak) #8

:o To niemożliwe... Uruchom menedżer zadań wciskając ctrl,shift i esc, przejdź na procesy i zobacz, który zżera najwięcej procesora i ramu...


(X Zdzislawx) #9

Możliwe bo miałem tylko włączoną przeglądarkę. Teraz już spadło, odkurzyłem (programem) PC.

PS: Defragmentować czy nie i czy jak ta defragmentacja jest przeprowadzana w tle?


(Piotrkijak) #10

Zdefragmentuj. Tak, jest przeprowadzana w tle.


(X Zdzislawx) #11

A i często objawia się to tym, że jak włączam np.panel sterowania, albo przeglądarkę to PC spowolnia i nagle "brak odpowiedzi"

PS: Oba SP mam zainstalowane.

-- Dodane 26.06.2010 (So) 14:06 --

PPS: Wydajność wygląda tak http://img375.imageshack.us/i/zcina.jpg/

a procesy tak http://img696.imageshack.us/i/zcina2.jpg/

Na dole na pasku widać, że przeprowadzana jest defragmentacja ale wcześniej też tak było gdy nie defragmentowałem...


(Łukash) #12

Systemowy defragmentator jest strasznie powolny i niedokładny,jak masz TuneUp to nim defragmentuj.Wyłącz w usługach NMIndexer StoreSvr czyli usługę indeksowania programu Nero,wyłącz jak masz w autostarcie ta żółtą buźkę czyli DVD43,w ogóle to poczytaj o zbędnikach w autostarcie

tu ,do wywalenia moim zdaniem jeszcze java,realnetworks,google toolbar notifier,nero home,itunes ,acro tray.

I teraz najważniejsze masz dwa dziwne procesy

winsfkax.exe

#winaimj.exe

Mówią ci one coś?


(X Zdzislawx) #13

winsfkax.exe

winaimj.exe nic mi one nie mówią ni nie wiem, za co one odpowiadają i skąd się wzięły.

-- Dodane 26.06.2010 (So) 14:58 --

Jak je wyłączyłem to nic się nie stało.


(Łukash) #14

Raczej pasowało by zrobić Logi OTL instrukcja co i jak ,logi wklej na http://www.wklej.org/ tu daj linki


(X Zdzislawx) #15

ale znalazłem na necie http://pliki.pcworld.pl/pc/programy/478 ... .html.html

i http://forum.ks-ekspert.pl/topic/91316-winsockfixexe/ ale nie wiem co daje ten drugi i skąd one są.


(Łukash) #16

To raczej nie ma nic wspólnego z tymi likami,skopiuj sobie nazwę i wrzuć w google,takich nazw nie znajduje.


(X Zdzislawx) #17

Z defragmentowałem dysk c a teraz defragmentuję e, mam nadzieję że to coś da.


(Łukash) #18

Dać coś da ,ale te procesy moim zdaniem są bardzo podejrzane.


(X Zdzislawx) #19

Ale bardzo dziwne, że na screenie cpu było 88% i ram ~55% a z procesów nie widać było takiego zapotrzebowania...


(Łukash) #20

Kliknij w menadżerze Pokaż procesy wszystkich użytkowników i zrób screena jeszcze raz