Komputer zaczyna mulić po jakimś czasie

Witam wszystkich, od pewnego czasu mój komputer zaczął się zacinać.
Wcześniej chodziło wszystko dobrze, żadnych nowych programów nie instalowałem.
Komputer startuje bardzo szybko, wszystko chodzi i nagle bum.
A więc tak; przeleciałem go avastem, ccleanerem, nawet specjalnie zainstalowałem malwarebytes. Nie wykrył żadnych virusuów czy błędów. Sprawdziłem temperatury (HWmonitor) i jedynie co to na procesorze była dość wysoka. Na karcie graficznej (Gpu-z) jest wszystko w normie.
Wcześniej miałem podkręcony komputer (karta, procesor - ustawiony żeby był ciągle w trybie boost,
ram). Wczoraj zmieniłem pastę na procesorze jednak nic to nie pomogło. W międzyczasie zamówiłem wentylatory z aliexpress z ledami, myślałem że to może przez nie, ale gdy są wymontowane to jest identycznie tak samo.
Co mogę jeszcze zrobić, żeby doprowadzić komputer do ładu…?
Specyfikacja mojego komputera;
Karta graficzna - Radeon R9 280X Dual -X
Procesor - i7 4770
Ram - 16gb GoodRam
Pozdrawiam.

Na początek należy po prostu wykonać zwykłą, bieżącą konserwacją wg opisu jak niżej:

• W Menu Start wpisz w Wyszukaj programy i pliki > Oczyszczanie dysku .

Otwórz z PPM i kliknij Uruchom jako administator > potem wskaż do oczyszczenia dysk C i tak dalej…

• We Właściwościach systemu otwórz Ochronę systemu i w opcji Konfiguruj usuń punkty przywracania, a potem ustaw maksymalne użycie dysku przez ochronę systemu na 2% . Na końcu utwórz nowy punkt przywracania, bo warto taki mieć.

• Zainstaluj CleanJet lub Odkurzacz i nim wykonaj czyszczenie, to bezpieczne programy. Ja używam Odkurzacz z oczyszczaniem podstawowym w ustawieniach domyślnych…

• Usuń czyli odinstaluj zbędne programy, sam zobaczysz ile tego jest. Ja używam do tego Uninstaller Revo.

Także programy do wykonania w danej chwili konkretnych zadań jak Malwarebytes AntiMalware, SpaceSniffer i itp. po wykonaniu pracy usuń, jak będą ponownie potrzebne to znowu je pobierzesz…

• Niektóre programy zastąp "lżejszymi ". Np. Adobe Reader 11 zastąp Sumatrą PDF

• Wykonaj nawet defragmentatorem systemowym defragmentację dysku. Ja używam bezpieczny Deflagler.

• Wyłącz funkcję hibernacji. Odzyskasz 75% pamięci RAM.

PS. Powyższe czynności warto raz w miesiącu w ramach konserwacji wykonywać, a czyszczenie np. CCleanerem co kilka dni po zakończeniu pracy z laptopem (lub PrivaZerem)…

PS. W/w programy pobierz oczywiście z Dobrych Programów

CCleaner odradzam, swojego czasu potrafił usunąć ważne plii podczas zwyczajowego czyszczenia.

To wina człowieka, a nie programu. Jak w opcjach czyszczenia zaznacza się jak leci, to potem bywa różnie.
W chwili obecnej CCleaner powraca do swojej renomy i należy z niego korzystać…

Ccleaner ogólnie polecam, ale mnie też raz usunął coś czego nie powinien.

1 polubienie

Co masz na myśli?

"“Hibernacja to specjalny stan oszczędzania energii przez komputer, który różni się od trybu uśpienia tym, że nie zużywa w ogóle energii. Przełączając komputer w tryb uśpienia aktualny stan pamięci, uruchomionych usług, aplikacji oraz otwartych dokumentów jest zachowywany, ale jego podtrzymywanie wymaga stale niewielkiego zasilania. W przypadku hibernacji aktualny stan pamięci jest zapisywany na dysku/SSD, który nie wymaga stałego zasilania by przechowywać dane. Gdzie dokładnie przechowywane są informacje o stanie systemu w momencie wydania polecenia hibernacji? We wspomnianym wcześniej pliku hiberfil.sys umieszczonym w głównym katalogu systemowego dysku, najczęściej oznaczonego literką C”

Standardowo rozmiar pliku hiberfil.sys jest równy 75 procentom objętości pamięci RAM w danym komputerze. Oznacza to, że w przypadku komputera z 2 GB pamięci RAM, plik ten zajmie na dysku 1,5 GB, w przypadku posiadania 4 GB RAM, plik ten będzie miał rozmiar 3 GB itd. Im więcej masz pamięci w komputerze, tym więcej miejsca możesz zyskać w wyniku wyłączenia funkcji hibernacji w systemie Windows".

Dziwne. To tam jest jakaś kompresja? Zawsze wydawało mi się, że plik hibernacji jest równy ilości pamięci RAM, a nie że ma 75%.

Porady od dupy strony.
Jak muli zobacz co obciąża CPU i/lub RAM.