Komputer zainfekowany Win32/Virut wirus

Jeśli można to dołączę się do tematu gdyż mam taki sam problem …

Sytuacja wygląda tak że robiłem formata c: już kilka razy, ale w związku z tym, że na d: mam różnego rodzaju instalki programów to niczego nie świadomy instalowałem od nowa te programy i wykonywałem w ten sposób cudowną syzyfowa prace … :x

Na ten szajs jedynym skutecznym i zjadającym najmniej nerwów jest chyba format wszystkich partycji bez wyjątku …

Jestem już na to mentalnie gotów :wink: Kupiłem ostatnio dysk samsunga f2 500gb i zapchałem na d: ponad 236GB danych … Szkoda by było je wszystkie stracić …

Spróbuje może jeszcze jednego rozwiązania … skasowania wszystkich plików które zostały zainfekowane … ale skąd ja mam wiedzieć jakie skoro prawie każdy skaner niczego nie wykrywa … Wszystko było pięknie, ładne Malwarebytes’ Anti-Malware nic nie znajdywał na dysku d: ale gdy tylko coś zainstalowałem z tej partycji to od razu infekcja …

Powiedzcie proszę jakiego rodzaju pliki mam usunąć a jakie można uratować i bez obaw zostawić ? :slight_smile: video,mp3,fotki,obrazy gier w iso,nrg,mdf są bezpieczne ? Gier mam najwięcej 106gb Nie ma obawy, że ten syf wgryzł się do środka i tam też zainfekował pliki exe. ?

Pierwszy raz w swoim życiu mam do czynienia z takim złośliwym badziewiem … :X

Pozdrawiam.

Rogerro , nie podpinaj się pod istniejące tematy - jeżeli masz problem, załóż własny temat.

Wydzielono.

Bardzo przepraszam :slight_smile: Chciałem uniknąć zakładania nowego tematu żeby nie zaśmiecać [; Przyzwyczajenia z innych for komputerowych :> Anyway zasady panujące u was są z myślą o użytkownikach :slight_smile:

Do rzeczy: Bardzo bym prosił o łopatologiczne wytłumaczenie co i jak mam robić :slight_smile: Jakie programy w jakiej kolejności itp. No i przede wszystkim jakiego rodzaju pliki mogę bez obaw zostawić

Pozdrawiam.

Jak upchasz tam pliki potencjalnie groźne to będziesz się bawił w format codziennie.

To nic nie da bo wirus jest w pamięci, ciągle infekuje nowe pliki.

Można zostawić.

Jak masz oryginały na płytach to je usuń, co za problem. Bo tutaj syf też może być.

Pomocny link

http://www.searchengines.pl/Infekcje-pl … 22692.html

Postanowiłem sformatować wszystkie partycje, ale zanim to zrobię chciałbym parę rzeczy zarchiwizować na dvd będzie tego 64GB Ale nie wiem czy mogę bez obaw nagrywać to Ashampoo Burning Studio 2009? Ściągnąłem przed chwilą i zainstalowałem w standardowej lokalizacji … Avast nic nie znalazł mogę więc zatem bez obaw skorzystać z tego programu żeby nagrać te 64gb na plytki ? Mam też ten sam program na dysku d: Który lepiej wybrać ? Tak jak wspomniałem ani na d: ani na c: avast nic nie znalazł Malwarebytes’ Anti-Malware również nic nie wychwycił

Wolę spytać niż później bić się w głowę co ja zrobiłem :lol:

Są wirusy które kopiują swoje ciało w każde archiwum które jest na dysku. Nie mam pojęcia czy Virut też tak robi ale zachowaj ostrożność. Jeśli na płycie nie umieścisz żadnych plików wykonywalnych czy bibliotek, to nic nie powinno się przenieść.