Komputer zamiast się wyłączyć ponownie się uruchamia


(Sedzi Co Ja) #1

Witam! Mam dość duży problem. Po formacie komputer zamiast się wyłączyć, ponownie się uruchamia. System to Windows XP

Klikam Start > Wyłącz komputer... > Wyłącz > Trwa wylogowywanie itd. > Czarny ekran i kursor > ponownie się uruchamia, gdy już się włączy to nie wyskakują jakieś błędy czy coś w tym stylu.

Komputer jest w 100% czysty, prawie wszystko co mam wgrane pochodzi właśnie z waszego servisu, a dokładnie:

  • gg 10 (ze strony gg)

  • avira antyvir

  • malwarebytes' anti-malware

  • norton scurity scan ( ze sterowników płyty głównej )

  • Dr.Web Curelt!

  • Winap ( ze strony winapa)

  • mozilla i chrome (z ich stron)

  • steam (też od nich)

  • winrar

  • deamon tool

  • Sevris pack 3

i tyle.

Proszę o pomoc!

Pozdrawiam Grzegorz.


(Tomek Matz) #2

Może to rozwiąże Twój problem:

http://support.microsoft.com/kb/320299


(Sedzi Co Ja) #3

Dzięki matzu szybką pomoc! :slight_smile:

Ale mam kolejny problem związany z tym:

więc wyłączyłem automatyczny reset i wyskoczyło to http://img641.imageshack.us/gal.php?g=20101222179.jpg podczas próby wyłączenia.

Wie może ktoś czym to jest spowodowane, lub jak to wyleczyć?


(Tomek Matz) #4

Ten problem był cały czas. Tyle, że teraz, gdy wyłączyłeś automatyczny restart, dopiero możesz go zobaczyć. Zacznij od tego, że zrób kopię wszystkich ważnych danych. Następnie zastanów się od kiedy problem się zaczął. Jeśli po zainstalowaniu jakiegoś programu, to go odinstaluj. Jeśli np. po instalacji jakieś aktualizacji XP, to wówczas użyj punktu przywracania systemu sprzed tego okresu.

Jeśli to nie pomoże to możesz spróbować wykonać naprawę instalacji systemu. Na XP nigdy tego nie robiłem, więc nie wiem na ile to jest skuteczne i przede wszystkim bezawaryjne (dlatego ważne jest żebyś zrobił kopię danych). Tutaj znalazłem jakiś poradnik step by step http://pcsupport.about.com/od/operatingsystems/ss/instxprepair1.htm. Po polsku też pewno się jakieś znajdą.


(Sedzi Co Ja) #5

Tylko, że mam zainstalowane tylko to co wyżej, a problem zauważyłem opo pierwszym wyłączeniu, a pierwsze wyłączenie miało miejsce po zainstalowaniu wszystkiego :confused: A nie chciał bym robić cofania systemu, ponieważ miałem małe problemy ze sterownikami ( nie wykrywało karty sieciowej ). Są jeszcze jakieś inne sposoby?


(Tomek Matz) #6

To może być problemem. Instalowałeś jakieś nieoficjalne sterowniki?


(Sedzi Co Ja) #7

Nie, tylko z płyty. Pierwszym razem karta sieciowa nie działała, więc odinstalowałem sterowniki i drugi raz zainstalowałem. Chodzi o sterowniki płyty głównej.

Płyta główna: Gigabyte S-series Motherboards Supports AMD socket AM2


(Tomek Matz) #8

No jak z płyty, to raczej nie jest to wina sterowników. Nie zmienia to jednak faktu, że sterowniki zawsze najlepiej jest instalować jak najbardziej aktualne z oficjalnych stron producentów.

Ja innego pomysłu jak ten Repair XP nie mam. Może ktoś inny jeszcze się wypowie.


(Sedzi Co Ja) #9

Hmm! Przypomniało mi się, że zaraz po formacie i wgraniu wszystkiego skanowałem avirą i wykryła coś, po czym dodała do kwarantanny, czy to może mieć coś wspólnego?

SS: http://img256.imageshack.us/img256/4999/beztytuu1dd.png


(Tomek Matz) #10

Na pewno nie będzie to wina tych plików z folderu Temporary Internet Files. Może natomiast to być wina tych trzech pozostałych, których nie widać na zdjęciu. Swoją droga jakim cudem zaraz po formacie program antywirusowy coś Ci wykrył -,-.


(Sedzi Co Ja) #11

te 3 pozostałe pochodzą z zarażonego pendrive :stuck_out_tongue_winking_eye:


(Tomek Matz) #12

Rozumiem. Myślę, że powinieneś opisać swój problem w dziale Bezpieczeństwo (załączyć logi OTL, pokazać komunikat tego BSOD-a i napisać, że zaczęło się to od czasu, gdy podłączyłeś do kompa ten zainfekowany pendrive). Może ktoś będzie wiedział, co dokładnie stało się u Ciebie w systemie. Ewentualnie zmień nazwę tego tematu zawierając w nim komunikat tego BSOD-a. Ja Ci tu niestety nie pomogę.