Witam. Zrobiłem jakieś 2 tygodnie temu formata kompa. Postawiony świeży Win 7 Ultimate. Komputer jak na swoje lata ma dość ładne podzespoły.
Problem tkwi w tym, iż podczas grania w niektóre gry lub przeglądania internetu zamula się co 15-20 minut na ok. 1 minutę. Dla przykładu grając w CS:GO muły zdarzają się co 2-3 h, a już grając w MTA (Gta San Andreas Mulitplayer) komputer zamula się co 20-30 minut. Jest to bardzo irytujące, bo pracując nie można się na niczym skupić. Rozpocznę pisać kod i naglę się komputer ścina…
Dopowiem że zawsze podczas zamulania, mogę rozmawiać normalnie na Teamspeaku, ale używać myszki ani na nic innego komputer nie reaguje.
Żadnych aplikacji w tle zbędnch nie ma.
Procesor: AMD Phenom x4 925 2.8 Ghz, nie kręcony z gównianym chłodzeniem od producenta.
Pasta wymieniana 6 miesięcy temu na Thermal Grizzly, wystarczająco aby się rozprowadziła bo całej powierzchni proca, chociaż że i tak przecież najbardziej nagrzewa się rdzeń proca który jest na środku zawsze.
Karta Graficzna: Radeon HD 6950 2GB, od 3 lat ze mną nigdy mnie nie zawiodła. Pozwala na naprawdę dużo, ograniczeniem raczej jest zawsze procesor…
Miesiąc temu wyjmowana i oczyszczana z wszelkiego kurzu. Nigdy nie zmieniana pasta na karcie, bo szczerze nie wiem jak.
Karta w stanie spoczynku nagrzewa się do przeważnie do ok. 30 * C, za to pod obciążeniem (np. podczas grania w CS:GO) nagrzewa się do 66-67 *C, co dla tej karty jest stanem umiarkowanym, wytrzymuje do ok. 90 * C.
Dopowiem że podczas składania komputera kilka lat temu do ok. marca wszystko było ok. potem zaczęły się różne problemy.
Nie wiem dlaczego tak się dzieje, stało się z dnia na dzień.
Ram: 3x 2 GB Kingston taktowanie mniejsze niż 1000. @marcin2000 możesz wytłumaczyć o jakie zakładki czy wykresy ci chodzi?
Nie cieszy mnie fakt że zrobiłem właśnie aktualizacje sterowników jakiś poprzez Driver Booster, którego zawsze do tego używam. Lecz po aktualizacji zauważyłem że fps w grach DRASTYCZNIE spadły i zaczeły się znowu dziać dziwne spadki wydajności, opisane bardziej zostało to w tym temacie -> Spadek wydajności 2-letniego komputera
Powiedzmy, że te 2 duże spadki to przez te aplikacje i dysk jest zdrowy. Natomiast jego “szybkość” 30-60 MBs nie jest wysoka i może (plik wymiany) momentami powodować przycinki. Tylko to by nie tłumaczyło lagów w pisaniu kodu, chyba, ze przy odpalaniu kompilacji.
Przy CSgo ostatnio uwalili optymalizację, natomiast przy GTA dałbys rade rzucić % obciążenie? Rozumiem, że skoro programujesz, to komp czysty z syfów i bitcoinów nie kopiesz?
Sprawa z pisaniem kodu wygląda tak, że jest miła na minutę i odmuła. I dzieje się to podczas tylko pisania, odpalić kompilacji się nie da na tym rozszerzeniu. Z doświadczenia powiem że podczas włączonego jakiegoś serwera na GTA , procesor obciąża się do 40-50 % czego nie mogę udowodnic jeszcze screenem bo nie ma mnie w domu aktualnie. Rozmyślam nad zmianą dysku na nieco pojemniejszy i szybszy.
Zrób update wszystkich sterowników PC, użyj do tego IOBIT Driver, przetestuj procesor i pamięć programem prime95, być może coś nie tak z tymi podzespołami, może na płycie głównej mają złe napięcia?? Coś tam majstrowałeś w BIOSie?
W biosie nic nie robiłem, aczkolwiek znalazłem chyba rozwiązanie. Przywróciłem wersję aktualizacji do starszych niż te które dzisiaj pobierałem programem Driver Booster. O dziwo odpalony kod, gta, chrome , filezilla i muzyka w tle, mineło z 20-25 minut jak siedze i nic, żadnych ścinek. Napisze za jakąś godzinkę czasu post potwierdzający moje działania
Mineło troche czasu, udało mi się napisać kilkadziesiąt linijek kodu bez żadnej ścinki, tak więc problem chyba rozwiązany! Testowałem równiez na Paydayu, Paladinsach i CS:gO
Najlepszym Boosterem jest rozumny użytkownik, wywal wszystkie “boostery” z systemu, bo to najgorszy syf.
Raz, że każdy dodatkowy syf w tle obniża wydajność, dwa, że dranie potrafią namieszać w ustawieniach sterownikach etc.