Wczoraj po instalacji HP komputer zamiast wyłączyć się przeszedł w stan uśpienia. Może pomyliłam przyciski .Chciałam go później wybudzić ale nie reagował na ruchy myszy ani klawiatury. Wyłączyłam go. wieczorem jeszcze wymieniłam baterie w myszy, podłączyłam pendraka., na próżno. Dioda monitora świeci na pomarańczowo, dioda pendraka również świeci czyli sprzęt OK. A on nadal śpi. Co robić
Podałaś za mało danych aby cokolwiek poradzić. Sprawdź okablowanie może coś się poluzowało. Jeśli dioda na pendrive się świeci tzn. że prąd dochodzi do płyty głównej ale ta nie startuje ani nie sygnalizuje dźwiękiem rodzaj uszkodzenia. Sprawa wygląda na poważną - płyta główna lub procesor? Ile lat ma ten sprzęt? Może już czas na niego?
To HP EliteDesk 800 G% Mini i%-9600, mam go od roku, używam pół roku Kable OK
- Ten sprzęt na pewno ma dużo więcej lat niż rok - został kupiony z drugiej ręki czy ze sklepu ze sprzętem używanym? Podejrzewam, że poprzedni właściciel nie traktował go odpowiednio.
- Ten komputer nie „przeszedł w stan uśpienia” tylko w ogóle nie startuje, nie przechodzi nawet fazy POST (faza testowania sprawności podzespołów - 1 krótki dźwięk na koniec fazy oznacza sprzęt OK) co świadczy raczej o poważnej awarii. Albo gdzieś przerwa w okablowaniu. Chyba nie obejdzie się bez serwisu.
OK, skontaktuję się z serwisem - ma jeszcze gwarancję . Dzięki.
Baterię CR2032 od BIOSu wyjmij na minutę na pewno się włączy. ![]()
Już widzę jak ona tego NUC-a otwiera, to już lepiej zaryzykować utratę danych i odpiąć go od zasilania (tryb uśpienia pójdzie w 4 wiatry) (serwis pewnie nie będzie w stanie w domu zrobić diagnostyki, by nie utracić danych z RAM-u lub zaoferować transport z przepięciem urządzenia na YOLO na ich UPS).