Ten problem trwa już od jakiegoś czasu i nadal nie mogę znaleźć rozwiązania, więc nie wytrzymuję i postanowiłam założyć tu konto i prosić o pomoc. Problem wygląda tak. Po odpaleniu kompa jest ok, ale po kilku minutach zawiesza się na kilka sekundy. I tak to dzieje się w kółko. Zacznę jak to się działo i jak to wygląda. Pierwszy raz się to tak działo jak ściągnęłam jakiś film[nie wiem po co] i odpaliłam go i od razu się zawiesił i ten dziwny dźwięk, wiecie jaki. Dobra to resetowałam i wszystko było ok. Ale po kilku tygodniach ten problem się pojawił, no to przeczyściłam komputera, były jakieś małe kurzy. Działał już normalnie. Ale znowu ale po kilku dniach wrócił. Za pomocą antywirusa szukałam wirusów, pokasowałam niepotrzebne aplikacje, pliki. Jednak nic to nie dało. Wkurzyłam się i formatowałam komputera. Okej po formatowaniu wszystko działało, ale super. Tylko czemu nie mogę odpalić grę? Aha, nie ma sterownika do karty graficznej, poszperałam w necie i znalazłam odpowiedni. Dobra, jest okej, cieszę się. Niestety następnego dnia ten problem się pojawił znikąd. Na początku podejrzewałam, że to wina karty graficznej, ale chyba nie. Od razu powiem, że komputer ma ponad 5 lat i miał kilka innych problemów, ale ogólnie dobrze chodzi.
Windows XP Professional
wersja 2002
Service Pack 3
ADM Athlon 64 X2 Dual
Core Processor 5000+
2.61 GHz, 2,00 GB RAM
ATI Radeon HD 5450
Jak mam jeszcze coś napisać, to piszcie.
Przed chwilą skanowałam ESET’a, wykrył jednego wirusa.
Możliwe, że jakiś podzespół jest uszkodzony. Zainstaluj HD Tune 5.50 Pro i pokaż screen zakładki health na początek oraz sprawdź w programie HWMonitor jakie temp. osiąga sprzęt przy typowym użytku.
Wygląda że dysk ma problemy z zasilaniem parametr- BC-Liczba przerwanych operacji z powodu przerw w komunikacji z dyskiem twardym. Wartość tego atrybutu powinna być równa 0. Jeśli wartości są dużo powyżej 0, to prawdopodobnie zaistniały problemy z zasilaniem lub wystąpiły problemy z kablem IDE/SATA/etc.
Sprawdziłam i raczej z “kablami” jest wszystko okej. Chciałam sprawdzić czy zasilacz jest sprawny używając pewnego triku, ale nie wiedziałam jak go zdejmować. *sad*
nie wiem czy to model, ale
model zasilacza; GPS-450 AA-101 A
I jeszcze coś dziwnego. Dzisiaj jak jestem na tym kompie to przez kilka godzin nadal działa bardzo dobrze. To samo było chyba z trzy dni temu.
menedżer urządzeń raczej aktualizacje nie są potrzebne, a jeśli tak, to nie wiem jak, bo normalnie nie da się. I jeszcze wspomnę, że komputer jeszcze działa normalnie, ale pewnie następnego dnia wróci do poprzedniego stanu. Jeszcze mi się klawisz “enter” się zepsuł, nie wiem jak, ale to nie problem. ; /