Witam!
Mam problem z komputerem, otóż czasami zawiesza się w momencie ładowania systemu. W tym momencie nie ma charakterystycznego dźwięku płyty głównej i system “stoi”. Nie można w tym momencie również włączyć biosu. Dodam, że ostatnio dokładałem RAM nie wiem czy to ma coś z tym wspólnego 4gb + 8gb.
Płyta główna Asus P8H61-M
Hej,
- Ale dzieje się tak co jakiś czas? A pomiędzy tymi sytuacjami działa poprawnie?
- Co robisz, jak się zawiesi? Resetujesz go, odłączasz zasilanie?
- Czy zaczęło się to po dołożeniu dodatkowych kości RAM?
Pozdrawiam,
Dimatheus
Po włożeniu kości RAM było wszystko okey dopiero po którymś odpaleniu komputera się zawiesił tylko nie wiem czy to może być przyczyną ze względu na to, że w tym samym czasie instalowałem win10 na nowym dysku SSD- po tym było wszystko okey
Zresetowanie czasami zadziała czasami nie, natomiast jak się pstryknie przycisk wyłączający zasilacz i włączy od razu ponownie to wszystko jest okey
Dzieje się to powiedz raz na 8-10 włączeń komputera może rzadziej niby nic takiego ale jednak troszeczkę niepokoi
- A czy podobny objaw występuje, gdy uruchamiasz komputer ponownie?
- Czu po wyłączeniu komputera włączasz też zasilacz - jeśli ma przycisk wyłączenia - bądź listwę zasilającą?
Dzieje się tak samo gdy zresetuje komputer przyciskiem, który do tego służy (nie ten od zasilacza)
Wyłączam i włączam ponownie tylko zasilacz od komputera i tylko wtedy gdy występuje problem
Ps gdzieś słyszałem, że zaktualizowanie sterowników płyty głównej mogłoby rozwiązać problem
Ja tam się nie znam, ale jak nie wiesz gdzie pobrać sterowniki, to tu.
A tak na marginesie próbowałeś powrócić do poprzedniej konfiguracji RAM?
Mało prawdopodobne, bo problem pojawia się przed uruchomieniem systemu operacyjnego - a przynajmniej tak wynika z opisu. A sterowniki są ładowane dopiero w trakcie uruchamiania systemu. Spróbowałbym przywrócić domyślne ustawienia BIOS’u.
A gdy ponowne uruchomienie wybierzesz z poziomu systemu operacyjnego?
Obawiam się, że nie mam możliwości zresetowania go z poziomu systemu
Chyba mam rozwiązanie ale to tylko “chyba” zagladając do komputera zauważyłem, że jedna z kości RAM była nie dokońca zapięta, była wsunięta aczkolwiek nie była zapięta z jednej strony do końca przynajmniej tak mi się wydaje. Żeby się upewnić odłączyłem kości RAM i kartę graficzną ze slotów i podłączyłem jeszcze raz. Teraz pozostało tylko czekać żeby się przekonać
No może być to przyczyną problemów. Daj znać, jakby problemy pojawiały się ponownie.
Chodzi o wybór z menu systemowego pozycji Uruchom ponownie.