Komputer zawiesza się (freezuje) na kilka minut i wyłącza

Od kilku tygodni mam problem. Po wymianie części w komputerze komputer czasem zawiesza się (freezuje) i po kilku minutach po prostu się wyłącza. Nie wyskakuje żaden bluescreen, przez cały czas na monitorach jest zawieszony ekran, po czym komputer się wyłącza.
Po formacie nic się nie zmieniło. Komputer był w serwisie, po tygodniu wrócił, nie stwierdzono niczego.
U mnie występuje to przy różnych rzeczach. Przy korzystaniu z discorda, przy grze w Dead By Daylight, przy streamowaniu czegokolwiek.
Specyfikacja:
KARTA GRAFICZNA: NVIDIA GeForce GTX 1060 (rok)
KARTA DŹWIĘKOWA: Sound Blaster Omni Surround 5.1 (5 lat)
PROCESOR: Intel Core i7-6700K (nowy)
PŁYTA GŁÓWNA: Gigabyte GA-B250M-D3H (nowa)
PAMIĘĆ RAM: 16GB (nowe)
ZASILACZ: Be Quiet! Pure Power 10 600W (rok)
KAMERA: Logitech C920 Pro HD Webcam
SYSTEM: Windows 10
DYSK SSD: GoodRam IRIDIUM GEN2 120GB SATA III 2.5" (rok)

Będę ogromnie wdzięczny za pomoc.

OCCT CPU Test - przez 1h
Diagnostyka pamięci systemu windows - 5-6 przebiegów.

Opisz wyniki i temperatury jak skończysz testowanie.

Obie rzeczy zrobione. Diagnostyka nic nie wykazała. Robiłem dwa razy i wszystko jest okay.
Test OCCT wyłączył się po 28 sekundach.

Kliknij na tą zębatkę w OCCT, tam znajdziesz ustawienia maksymalnej temperatury, odznacz opcję 85C na każdym rdzeniu i uruchom test ponownie tym razem przez 5 minut.

Z zapobiegliwości, z k, jest kręcony?

Nie, nie kręciłem go

Komputer właśnie się zawiesił podczas testu

Widocznie mu za ciepło, trzeba go lepiej schłodzić.
Co ciekawe temperatura dopuszczalna dla tego układu (wg producenta) to tylko 64*C.

Nie masz przypadkiem takiego wiatraczka na tym procesorze?

Teoretycznie, na szybko, możesz zmienić pastę lub obiżyc napięcie do minimalnego. Lepiej stracic kilka %od popsucia czegoś;-)

Mam nowe chłodzenie. W sumie problem już rozwiązany. Do wmontowania nowych części oddałem komputer do serwisu i chyba przejdę się opieprzyć tego co to robił.
W wiatraczek był zaplątany kabel i chłodzenie w ogóle nie pracowało. Wyjąłem, wiatrak zaczął się kręcić, temperatury max 45 stopni.
Wszystko działa jak powinno. Najwyraźniej komputer bronił procesor przed stopieniem.

Dzięki za pomoc! :wink:

poobserwuj ten procek, bo po takich akcjach mógł ucierpieć z przegrzania już :wink:

Raczej nie.
Można odpalić 3-4h prime95 dla sprawdzenia stabilności, ale wszystko powinno być w porządku.

“Nowe” (od pentium 4 w górę) procesory mają całkiem sprawnie działające zabezpieczenia.