Witam. Otóż dzisiaj zaczął się problem z moim komputerem. Podczas gry nagle się zawiesił. Zresetowałem go, ale jedyne co się stało, to usłyszałem jak uruchamia się od nowa twardy dysk i nic oprócz tego. Potem musiałem poczekać jakieś 30 min i wtedy dopiero po chwili opóźnienia słychać jak reszta komputera się uruchamia i charakterystyczny dźwięk włączenia komputera. Po czym znów 5 min i znów zawieszenie. W czym to może być problem? Wcześniej takich nie miałem takich problemów. Nic w komputerze nie zmieniałem od dłuższego czasu.
Komputer:
Zasilacz - Tracer 4life 450 (tak wiem, że jest to zły zasilacz, mimo to nigdy z nim problemów nie miałem, a teraz nie mogę wymienić na inny_
Karta graficzna - Radeon 7770 Gigabyte
Procesor - Intel core 2 duo 2x2Ghz
2Gb ram ddr2
Sądze, że może to być jakieś spięcie, czy coś w tym stylu. Mogę to jakoś w domu sprawdzić, bez jeżdżenia do specjalisty?
Szukałem podobnych tematów, ale nie znalazłem.
Edit:
Przepraszam bardzo, nie zauważyłem ,że założyłem temat w złym dziale.
Uruchom Wiersz poleceń (w menu start w Uruchom wpisz cmd.exe i OK), wpisz chkdsk c: /f kliknij Enter, wpisz T i zatwierdź enterem, uruchom ponownie komputer. Uruchom- CrystalDiskInfo- zmień ustawienia (Funkcje, Advanced Feature, Wartość Raw i ustaw 10 [DEC]) pokaż okno z programu wszystkie parametry.
Tracer to tandeta -podmień go na inny sprawdzony,i zobacz wtedy jak będzie
BC-Ilość operacji przerwanych z powodu przekroczenia czasu czekania na odpowiedź. Niezerowa nieprzetworzona wartość tego atrybutu oznacza zazwyczaj problemy z zasilaniem dysku. Mogą one być spowodowane przez zasilacz, lub skorodowane kable zasilające.
C7- UltraDMA CRC Error Count - Ilość błędów sumy kontronej, które zostały wykryte podczas transferu danych przez kabel sygnałowy. Jeśli nieprzetworzona wartość jest niezerowa, to zazwyczaj oznacza to problemy z kablem sygnałowym - albo jego uszkodzenie, albo nieprawidłowe podłączenie. Wymień kabelek