Komputer zawiesza się po pewnym czasie

Witam. Mam problem z komputerem. Polega on na tym, że, po pewnym czasie użytkowania (najczęściej używania przeglądarki) system całkowicie się zawiesza i nic nie można zrobić (pomaga tylko restart). Podejrzewam, że może być dysk twardy lub pamięć ram do wymiany, ale nie jestem pewien co. Bardzo proszę o pomoc.

To w czym problem ? Masz dwóch podejrzanych, więc robisz diagnostykę:

• pamięci : np. memtest

• dysk: chkdsk na początek oraz status dysku odczytany np. przy pomocy CrystalDiskInfo

Wiem, że mogę zbadać pamięć i dysk tymi programami, ale nie wiem za bardzo jak ich używać i odczytać wyniki. Które błędy będą oznaczały uszkodzenie dysku lub pamięci.

masz w systemie NARZĘDZIE DIAGNOSTYCZNE PAMIĘCI, wystarczy wpisać nazwę w menu start

a “chkdsk” wpisz w wyszukiwarkę i znajdziesz podpowiedzi… :wink:

Te, które będą oznaczone “błąd” / “error”. Nie da się tego przeoczyć, ponadto, jeśli nawet będziesz miał wątpliwości, zawsze możesz podzielić się wynikami w tym wątku.

Wygląda na to, że dysk jest do uszkodzony. Miałem na komputerze instalkę programu HD Tune Pro i gdy go zainstalowałem, wyświetlił ostrzeżenie. Przeskanowałem nim dysk i znalazł 4 uszkodzone sektory. Pamięć ram sprawdziłem programem systemowym ‘Diagnostyka pamięci systemu Windows’ w opcji standardowej i rozszerzonej i nie znalazł żadnych błędów. Przeskanowałem pamięć również programem memtest86 i on również nie znalazł żadnego błędu. I w związku z tym mam pytanie, czy dysk jest na pewno do wymiany? Poniżej dodaje screeny z programu HD Tune i memtest.

hu262_dysk1.jpg

wf239_dysk2.jpg

sq561_rammy2.jpg

Dysk jeszcze nie jest w kompletnej rozsypce, ale … ile ty masz wolnego miejsca na tym dysku ?

Hej,

Można ewentualnie spróbować zerowania dysku, które usunie z niego wszystkie dane. Ale możliwe, że zostaną naprawione te 4 niestabilne sektory - to jeszcze nie są bad sectory.

Pozdrawiam,

Mam 160gb wolnego miejsca.