Komputer zawiesza się przy lekkim użytkowaniu


(Chrucik) #1

Witam, nie jesteś świeżym użytkownikiem komputerów ale to co się dzieje z moim PC to już przesada. W czasie lekkiego użytkowania (firefox, aimp pakiet biurowy) komp lubi się zawiesić. Czasem dziej się tez tak że po zawieszce odzyskuje "przytomność" i działa normalnie. Czasem zawiesza się i odwiesza co 30s po 30s. Czasem pracuje kilka godzin i wszystko jest ok a czasem wiesza się co 15 min. Co ciekawe kiedy gram nigdy się nie wiesza. Teraz moje śledztwo: 

Pierwsze co zrobiłem reinstall systemu (win 7) wszystkie aktualizacje są

Następnie wziąłem się za test pamięci ( 4 giga GoodRam 667) memtestem wszystko ok; żadnych błędów

Testowałem dyski (2 razy SATA 500Gb oraz IDE 80) MHDD żadnych błędnych sektorów kilka klastrów na dysk których dostęp wolniejszay niż 15ms (zielony kwadrat)

Stresowanie proca też nie wywołuje zawieszek. (athlon II x4 640, cheftec 550W) Zauważyłem jednak że przy dużym stresowaniu proca "działają" tylko 2 rdzenie (3,4) a 1 i 2 są bezczynne lub jest to błąd monitora wydajności w menedżerze zadań.

Temperatury na wszystkich podzespołach w normie.

W ostatnim czasie nie "dokładałem" nowego sprzętu etc.

 

Jakieś pomysły co dalej ?


(krejzol123) #2

Wiem że sprawdzałeś ale podaj ssa z programu hd tune zakładka health


(Chrucik) #3

Oto smarty wszystkich 3 dysków. Co ciekawe HD Tune nie odczytuje smartów dysków sata (2) a ATA tak ;/

post-14053-0-78889600-1386677998_thumb.p

post-14053-0-13359500-1386678008_thumb.p

post-14053-0-41902900-1386678015_thumb.p


(mrFreeze) #4

3 screen to dysk systemowy? Jak tak to szybko co ważne zgraj a dysk na śmietnik 37 bad sectorów. Oczywiście system postaw na jakimś z pozostałych twardzieli.


(Chrucik) #5

3 dysk to dziadek i na nim trzymam śmieci. Pierwszy screen to dysk sytemowy (kupiony 3-4 lata temu)


(krejzol123) #6

hmm tutaj wygląda że wszystko jest ok próbowałeś resetować bios poprzez wyciągnięcie baterii na płycie głównej ? Zasilacz markowy ale zmierzenie napięć nie zaszkodzi.


(mrFreeze) #7

Odłącz ten dysk ATA i zobacz zachowanie komputera bez niego.


(Chrucik) #8

Napięć nie mierzyłem bo nie mam czym aktualnie. Reste biosu też nie pomaga. Co do dysków próbowałem pracować tylko na głównym (tym z systemem) i też się wiesza. Podejżewałem też że mostek płyty głownej osiąga zbyt wysokie temp (~70*C w stresie) ale własnie kiedy komputer jest obciążony nigdy się nie wiesza.

 

 

Znalazłem problem tych zawieszek: moje mobo to Gigabyte GA-M52L-S3P rev. 1 na nForce 6100. Mostek północny jest "połaczony" z południowym. Przeoczyłem problem, iż w programach diagnostycznych wartość temperatury MCP wynosi około 65-70*C. Po dodaniu wiatraka (AAB 5x5cm ~12dB) na radiator mostka płyty problem zawieszek został wyeliminowany. Może to komuś pomoże :) 

 

 

___________________________