Komputer zawiesza się przy pierwszych 10minutach użytkowania


(Rbb1) #1

Od jakiegoś czasu zaczął zawieszać mi się komputer, mam go już prawie rok, wcześniej działał dobrze.

Zawiesza się tylko w pierwszych 10 minutach (najczęściej od razu), jak w tym czasie się nie zawiesi to będzie już działał cały czas.

Zawieszenie polega na tym, że wszystko oprócz myszki nie odpowiada (zegar też chodzi).

Gdy poczekam 10-15 minut, to problem zniknie, ale to chyba nie jest najlepszy sposób...

Po kilku resetach komputer też działa, ale również ta metoda mi nie odpowiada.

Komputer zaczął się zawieszać miesiąc temu, potem zaczął działać normalnie, niestety od wtorku znów jest ten problem.

Nie instalowałem nic przed pierwszym zawieszeniem, nie formatowałem, nie zmieniałem ustawień, jedynie korzystałem z internetu i gier.

Piszę teraz z trybu awaryjnego, ponieważ on zawsze działa.

Avast, Ad-Aware i inne tego typu programy nic niepożądanego nie znalazły, przeczyszczenie CCleanerem również nie pomogło.

Usunąłem większość programów w autostarcie, efektów nadal brak.

Wiecie, co może być przyczyną zawieszania stosunkowo dobrego komputera? [-o<

:!: SKAN PODZESPOŁÓW KOMPUTERA SPRAWDZONY W AIDA32 ENTERPRISE SYSTEM INFORMATION W TRYBIE AWARYJNYM :!:

:arrow: Komputer

System operacyjny Windows 7 Home Premium Home Edition

Dodatek service pack systemu operacyjnego Brak

:arrow: Płyta główna

Typ procesora AMD Athlon 64, 3679 MHz

Nazwa płyty głównej Nieznane

Mikroukład płyty głównej Nieznane

Pamięć fizyczna 8189 MB

Typ BIOS'u Nieznane

:arrow: Magazyn

Dysk fizyczny ST310005 24AS SATA Disk Device

Napęd dysków optycznych HL-DT-ST DVDRAM GH22NS50 ATA Device

:arrow: Partycje

C: (NTFS) 953766 MB (717413 MB wolne)

:arrow: Właściwości procesora

Typ procesora AMD Athlon 64, 3679 MHz

Nazwa kodowa ClawHammer-512

Pamięć podręczna L1 kodu 64 KB

Pamięć podręczna L1 danych 64 KB

Pamięć podręczna L2 512 KB (On-Die, Full-Speed)

:arrow: Multi CPU

CPU #0 AMD Phenom II X4 955 Processor, 3679 MHz

CPU #1 AMD Phenom II X4 955 Processor, 3679 MHz

CPU #2 AMD Phenom II X4 955 Processor, 3679 MHz

CPU #3 AMD Phenom II X4 955 Processor, 3679 MHz

:arrow: Producent procesora

Nazwa firmy Advanced Micro Devices, Inc.

Informacje o produkcie http://www.amd.com/us-en/Processors/Pro ... 18,00.html


(pstrowsky) #2

Na początek przydał by się raport ze SMART z HD Tune


(Rbb1) #3

Na awaryjnym, czy spróbować na zwykłym?


(pstrowsky) #4

Wszystko jedno, może być w awaryjnym :slight_smile:


(Rbb1) #5

hdtunebenchmarkst310005k.png

HD Tune: ST31000524AS Benchmark

Transfer Rate Minimum : 66.5 MB/sec

Transfer Rate Maximum : 130.5 MB/sec

Transfer Rate Average : 104.2 MB/sec

Access Time : 15.3 ms

Burst Rate : 289.6 MB/sec

CPU Usage : -1.0%

(pstrowsky) #6

Wszystko fajnie tylko chodziło mi o zawartość zakładki Health żeby zobaczyć czy nie masz uszkodzeń na dysku.


(Seba_K.) #7

Jeśli masz zainstalowanego Avasta spróbuj go odinstalować i zobacz jaki będzie efekt. Miałem ciągłe zawieszenia przy Avascie 7. I jak kolega powyżej: daj wyniki SMART.


(Rbb1) #8

hdtuneerrorscanst310005.png

HD Tune: ST31000524AS Error Scan

Scanned data : 953488 MB

Damaged Blocks : 0.0 %

Elapsed Time : 158:08

(Kaka') #9

RBB ,

Rejestrując się na niniejszym forum zobowiązałeś się przestrzegać jego regulaminu. Niestety, w tym momencie łamiesz go nie tytułując poprawnie tematu. Proszę zapoznać się w pierwszej kolejności z regulaminem forum, a następnie z tym tematem. Po zapoznaniu się proszę poprawić tytuł tematu, używając przycisku zmien.gif