To wcale nie oznacza ze karta jest uszkodzona a jedynie to ze nie została wykryta lub jest żle osadzona. I nic więcej.
P.S. Już widzę te chmary znajomych co odpinają własne karty, zasilacze i pędzą testować czyjeś mobo
Czyli może być wina płyty głównej?
W tekscie artykułu jest 6 porad. Przeczytaj je. Jeśli masz problem z „językiem” to posłuż się jakimś translatorem. Zrób je. Jeśli to nic nie da to pewnie płyta albo zasilacz.
Ale to już serwis bo tak to można tylko gdybać.
Zawiozłem do kolegi kompa u siebie podłączył raz mu się tylko zwiesił potem działał na każdym porcie. Mi w domu na hdmi nie działał monitor wcale przywiozłem od kumpla podłączyłem na display port i raz się zalogowałem potem uruchomiłem od nowa i zwiesza się na ekranie ładowania nie świeci ani myszka ani klawiatura. Jak raz załączył to myszka i klawiatura świeciło od razu. Również jak jest ten ekran ładowania nie świeci żadna dioda na płycie głównej z tymi błędami i nie świeci VGA.
Mógłbyś ten tekst przetłumaczyć?
Co dokładnie
Najpierw wstaw przecinki. Potem wyjaśnij co oznacza że „komputer działa na każdym porcie”. Przy okazji wytłumacz do czego podłączył. Do prądu? Monitora? Czyjego? Czyimi przewodami?
Człowieku, pisz tak by cię można było bez „kombinowania” zrozumieć.
Sorry tak to jest jak siedzę na telefonie i szybko pisze.
Jednostkę zabrał mój kolega i podłączył do prądu u siebie w domu, do swojego monitora swojej klawiatury myszki. Raz tylko mu się zawiesił. Sprawdzał na portach hdmi i display port i na każdym porcie mu działało. Uruchamiał go kilka razy i tylko raz mu się zwiesił.
Zabrałem jednostkę spowrotem do domu i podłączyłem u siebie w domu do mojego prądu, mojej myszki i mojej klawiatury. Na początku odpalił ale zawiesił się po 5 minutach. Zrestartowałem go i to samo, ale zdążyłem zauważyć bo mam program advanced system clear i on na pulpicie ma takie okienko zużycie procka i ram. A że już go mam trochę to pamiętam co nieco. Zużycie ram 15% a zużycie procka 0% jak na chwilę się komputer odwiesił to okazało zużycie procka 15 17 % i potem znowu to samo. Dawno temu miałem taki problem z prockiem to reset kompa i działało od nowa.
Po kolejnym zawieszeniu się na pulpicie znowu go zresetowałem i zawiesza się już na początku jak kiedyś i do tego znowu świeci dioda VGA na czerwono na płycie głównej.
Logicznie rzecz biorąc, jeśli na innych przewodach i innym monitorze działa a z twoimi przewodami i twoim monitorem „wydziwia”, to wniosek nasuwa się prosty. Przewody, porty monitora lub on jako całość wraz ze sterownikiem (może to jest przyczyna) powodują problem.
I od tego może procesor zamulać?
Dlaczego zaraz zamulać, to nie 100%. Może przy starcie jest uruchomiony jakiś proces i to on wywołuje chwilowe obciążenie. U mnie staruje indeksacja i zanim się nie wykona to procesor ma do 15%.
Jak widzisz że jest skok procentowy to zobacz jaki proces/y go powoduje.
Płyta gigabyte B450 Aorus Elite
Czy komputer był czyszczony od nowości? Czy przed „zawieszkami” temperatury były w normie? Czy w domu są jakieś problemy z instalacją elektryczną, a sprzęt podłączony do listwy z uziemieniem, a ta do gniazdka z uziemieniem?
Czy sprawdzałeś wcześniej parametry SMART dysku twardego?
Może w dzienniku systemowym jest coś ciekawego?
How to Use Event Viewer in Windows 10 - dummies .
Nie jestem w stanie nic sprawdzić bo jak go odpalę to albo się wiesza od razu albo jak jakimś cudem uda się zalogować do strasznie wolno chodzi że nie mogę nawet nic włączyć. Jedynie co to nieraz cudem udaje mi się do biosa wejść
Miałeś kiedys do czynienia z linuksem? Masz gdzie przygotować liveusb? Tam można dość prosto zdiagnozować sprzęt (o ile się nie zawiesi przy uruchamianiu / po uruchomieniu, co wskazywałoby na problem sprzętowy).
Jeśli to nie wchodzi w grę to cóż … rozsądnym wyjściem będzie oddać na diagnozę do serwisu.
Co mogę dodać. Wymień przewody, przeinstaluj sterownik monitora lub zainstaluj jego wcześniejszą wersje. Uruchom Live CD linuxa i sprawdź. Jak nie pomoże to pozostaje serwis monitora.
Udało się naprawić. Okazało się, że był zasilacz za słaby, zamieniłem z 650 na 750 W.