Witam tak jak w temacie. Dzisiaj zawiesił mi się komputer, zresetowałem go i zawiesza się przy starcie. Nie mogę wejść do biosa ani nic zrobić. Odłączyłem wszystkie urządzenia typu myszka itp ale to nic nie dało.
Miałem dzisiaj przed zawieszeniem chwilowy problem z dyskiem bo raz mi wyskakiwało okienko z dyskiem jakby dopiero co go wykryło. Dodam, że dysk ten co wyskakiwał jest HDD i ma pół roku.
Ryzen 7 3700x
32 GB RAM g skill 3200 4 kości
Dysk ssd 1 Tb samsung EVO
Dysk HDD 1 Tb nie pamiętam nazwy
Dysk HDD 3 Tb wd
Dysk ssd 512 gb goodram irdm pro systemowy
Karta gforce rtx 2080 duke edition 8gb
Płyta gigabyte B450 Aorus Elite
Zasilacz silentiumoc supremo fm2 Gold 650 w
Najlepsze to to że nie było nigdy problemu komputer mam niedługo dwa lata ale dziwne jest to, że po wyłączeniu go nie gasna światełka z płyty głównej tylko dopiero jak wyłączę z prądu całkowicie.
Jak nie ma ram to się nie załącza monitor a komputer pracuje na max obrotach. Jak włożę ram to łapie zawieche i świeci dioda VGA na płycie głównej na czerwono
Skoro to niby kości RAM po 8 GiB to zrób test używając tylko jednej w slocie, może masz popsuty bank pod „dual channel” lub tylko jeden z 4 slotów.
Albo to błędna diagnoza i może uszkodziły się kości RAM - wtedy dobrze zrobić memtest i wadliwą reklamować/„rękojmiować” jak masz jeszcze na nie gwarancje.
Doda miga w jakimś rytmie (?), może tak daje znać o kodzie błędu (taka jakby zabawa w alfabet Morse’a).
To determine whether the system has passed the BIOS phase, follow these steps:
If there are any external peripherals connected to the computer, disconnect them.
Check whether the hard disk drive light on the physical computer is working. If it is not working, this indicates that the startup process is stuck at the BIOS phase.
Press the NumLock key to see whether the indicator light toggles on and off. If it does not, this indicates that the startup process is stuck at BIOS.If the system is stuck at the BIOS phase, there may be a hardware problem."
Piszesz ze nie mozesz wejść do biosu więc moze PC utknął w tej fazie startu.
Zresetuj bios (zworka lub bateria) i zobacz co się dzieje.
Sprawdzałem każda kość ramu i nic się nie zmienia. Wyciągałem baterie z płyty głównej i też jak było tak jest. Na płycie głównej świeci dioda VGA na czerwono i to wszystko. Nie mogę wejść nawet do biosu. Od razu zwiecha na starcie.
Znaczy nikt w twojej okolicy „nie” jest zaufany by go odwiedzić z kartą? Niby lipa. Może idź z „mięśniakiem” do randoma z Internetu i ogranicz się do miasta/wsi „ościennej”.
No nie każdy ma znajomych, wtedy zostaje szukać ogłoszeń że ktoś ma w domu mocny PC - by nie podłączać karty pod zasilacz z mocą max 240 watt u jakieś babci z osiedla co ma 12 letni PC.
Asystent przyda się jakby mafia kradła karty słabeuszom i policja bała się interweniować.