Ostatnio podczas burzy nie bylo mnie w domu i zabrakło pradu po czym wlaczylem komputer i normalnie działał ale na nastepny dzien zaczął sie crashwac przy starcie, nawet zformatowac go nie moge gdyz wystarczy ze klikne literke czy przycisk myszy i komputer sie zawiesza tak samo w wierszu poleceń
- A jak będziesz podczas startu pukał w klawisze np. F2, Delete, Esc, to też się “zawiesi” czy otworzy się BIOS?
- Dobrze, gdybyś podał firmę i model płyty głównej komputera (jeśli to “składak”).
Firma Dell nie mam pojęcia czy to składak, tu chodzi oto ze normalnie moge wejsc w pulpit tylko gdy sprobuje kliknac jakis plik czy ogolnie odświeżyć na ekranie klikając prawy przycisk myszy, komputer sie zawiesza
Moge kliknąć f2 wszystko przy starcie, z tym problemu nie ma, najgorsze jest ze to ze chciałem spróbować zrobic format przez wiersz polecen ale wpisalem 1 komendę i niestety komputer sie zawiesza
Dysku systemowego nie sformatujesz w taki sposób. Żeby to zrobić, musisz uruchomić system z innego nośnika. Jak chcesz zainstalować Windowsa od nowa, to odpal kompa z pendrive z instalką i tyle.
Przeinstaluj Windowsa od nowa. Jeśli problem będzie wracać, to grubsza sprawa.
Jak zasilanie padło nagle, to HDD mógł nie zdążyć zaparkować głowic. Ostatnio tak uszkodziłem jeden z dysków, wyłączając stację dokującą USB podczas formatowania.
O kabel zahaczyłeś, podczas czynności komputera?
Nie…
… trwało to zbyt długo, a ja nie lubię czekać
Jakiś czas temu, w obudowę komputera uderzyłem. Też nie lubię czekać. Zrestartował się.
Chcialem z botowac w biosie win7 optiplex 9010 ale nie wiem co i jak, ktoś mógłby dać wskazówki co i jak ustawic, Win 7 z pendrive(usb)
Podczas startu komputera (z włożonym nośnikiem z instalką systemu) klikaj wielokrotnie w klawisz F12. Powinieneś ujrzeć okno tzw. Boot Manager’a a tam pozycję z nazwą Twojego pendrajwa > Enter
Tak zrobilem, widze tylko
Legacy boot
St31000528AS
CD DVD CD RW Drive
Unboard NIC
OTHER OPTIONS
BIOS SETUP
DIAGNOSTICS
INTEL R MANAGMENT ENGINE
Niestety nie widze nazwy pendrive
Nie mam pomysłu poza tym, że widocznie pendrajw nie jest bootowalny?
Napęd DVD jest widoczny, więc płyta z instalatorem Win7 by zadziałała, czyli wskazać CD/DVD/CD-RW i Enter.
Instalowałem juz z pendrive windowsa wiec napewno by działało, sprobuje zalatwic plyte, dzieki za pomoc