Komputer źle widzi ramy? Lepsza karta graficzna gorsza rozdz


(kulka123) #1

Siemka. mam tutaj 2 problemy.

1.Jak kliknę PPM na Mój Komputer to pokazuję mi RAM: 3.25 GB., natomiast w CUP-Z pokazuję mi właśnie, że mam te 8 GB co powinienem mieć. Czy tak ma być?

2.Na nowej karcie graficznej mogę dać tylko maksymalną rozdzielczość 1440x900 bo jak dam wyżej to wtedy pisze: "Poza zakresem pracy 70,1 KHz / 60,1 Hz" A na starej karcie ładnie śmigało 1680x1050. Instalowałem 100 różnych sterowników i starszych i najnowszych. Catalyst Color Center nie włącza się w ogóle, ale są uruchomione procesy CCC.exe oraz MOM.exe.

Nie wiem jak mam to ustawić. Monitor to LG 21 cali.


(szymon021990) #2
  1. Czy system jest 32 bitowy czy 64 bitowy?

  2. Podaj konkretny model monitora.


(kulka123) #3
  1. We właściwościach piszę Max: 32 bity.

2.LG FLATRON W2242S

P.S chyba nie mam zainstalowanych sterowników monitora, ale nie mogę ich znaleźć na internecie a napęd mi nie działa.


(szymon021990) #4
  1. Dla RAMu powyżej 4GB potrzebujesz systemu 64 bitowego.

  2. Na tej stronie wpisz główny model W2242S i następnie wybierz konkretny, bo z tego co widzę jest ich kilka, może uda ci się znaleźć odpowiednie sterowniki.


(djosdanielos) #5

system 32 bitowy obsłuży tylko 3.25 GB pamięci

monitor masz podłączony przez przejściówkę ?


(kulka123) #6

Tak, mam na przejściówkę.

Ściągałem już ten sterownik z tamtej strony i próbowałem przez Menadżera Urządzeń. Szybko coś zrobił i dalej to samo ;/


(Lufcik) #7

Spróbuj podłączyć to przez kabel dvi do portu dvi. Podaj model karty graficznej. Odinstaluj wszystkie sterowniki związane z kartą graficzną, wyczyść rejestr, niech system sam znajdzie sterowniki. Potem zainstaluj ponownie. Zobacz czy wyższa rozdzielczość dostępna jest w ustawieniach ekranu w panelu sterowania.


(kulka123) #8

Nie mam kabla DVI. Z monitora idzie kabel VGA, i dokupiłem przejściówkę. Nałożyłem ją na VGA, i podłączyłem do nowej karty. A potem jak zainstalować sterownik do karty graf? W menadżerze urządzeń? A czym wyczyścić rejestr ze sterów?

Zrobiłem Screena przy rozdzielczości 1600x900. A od razu po tym zdj. z aparatu ponieważ oba się różnią nie wiem dlaczego....

12312vg.jpg

beztytuucsr.jpg

Tak myśle, ze to może mieć coś z tą przejściówką albo Bóg wie co. Jak dam na 1600x900 to obraz jak widać na zdjęciu jest nie równy i na dodatek jest załamanie światła tzn. jest bardziej ciemniejszy (Nie widać na zdj)

Jak nie widzicie w całości 1 zdjęcia to tutaj link

A tutaj do 2


(jas_fasola) #9

Czy możesz podać dokładny model monitora tam z tylniej naklejki namionowej. Bo ten monitor występował w 3 wersjach. PF,BF,SF. Przynajmniej dla wersji SF rozdzielczość znamionowa jest 1680x1050 i tej powinieneś używać. Karta spokojnie powinna obsłużyć tą rozdziałkę. Którą wersję sterowników zainstalowałeś? Może być nawet i wina karty ostatnio tak miałem zainstalowana w kompie, system zainstalowany, sterowniki, restart i ... ciemność. Założona nowa karta i po problemie.


(kulka123) #10

wersja to BF, sterownik ściągałem z głównej strony producenta, niestety nie do instalowania. Wrzuciłem te pliki do C:\Windows\system32\Drivers


(Lufcik) #11

Do czyszczenia rejestrów polecam CCleaner. Jeżeli ten sterownik od monitora nie jest plikiem wykonywalnym, to spróbuj w menadżerze urządzeń zaktualizować to, wskazując ściągnięty plik.


(kulka123) #12

Próbowałem, nawet czyściłem nadal nic.


(djosdanielos) #13

do karty powinna być dołączona odpowiednia przejściówka i przez nią podłącz


(Lufcik) #14

Może to CI jakoś pomoże

http://forum.pclab.pl/topic/737103-LG-F ... ek-4870x2/

Ewentualnie spróbuj przepiąć monitor pod drugi port na karcie graficznej


(kulka123) #15

Udało mi się zainstalować CCC, próbowałem najpierw nim zmienić rozdzielczość ale i tak wyskakuję poza zakresem pracy. Z tego linku również próbowałem.

A jakbym kabel od monitora podłączył do zintegrowanej karty to wykryłby mi normalnie tą nie zintegrowaną?

Tutaj daje zdjęcia jak wyglądają te podłączenie w komputerze.

Ta biała to przejściówka a niebieska to z kabla od monitora.

P.S Lufcik: Mam tylko 1 port pod monitor.

Dobra słuchajcie udało mi się ustawić 1680x1050 tylko teraz mam tak, że dół i góra jest okej, ale na bokach są czarne paski ;/, Wyrównanie nic nie da w menu monitora, Jakby obraz nie był rozciągnięty na cały monitor :confused: Co moge z tym zrobić?


(Lufcik) #16

To zależy jak masz ustawione w biosie, z czego ma zczytywać sygnał, spróbuj, jak sie nie uda, to przestaw w biosie żeby korzystał ze zintegrowanej.

Może spróbuj to rozciągnąć programowo w CCC skoro w menu monitora sie nie da.

Podaj jeszcze model tej karty graficznej


(kulka123) #17

Najpierw podłączyłem od razu kabel z monitora to zintegrowanej, ale obrazu nie było.

W CCC, nie da się właśnie rozciągnąć obrazu.

GIGABYTE AMD RADEON HD 7770 OC.


(djosdanielos) #18

a jak masz w menedzerze urzadzen jest monitor Plug and Play czy pisze domyślny monitor albo jeszcze coś innego?

w menadżer urządzeń znajdź ten monitor i kliknij prawym klawiszem myszki i z opcji wybierz odinstaluj powinien zgasnąć i się włączyć ponownie i powinny być już inne rozdzielczości


(kulka123) #19

Tak, mam tylko Monitor Domyślny. Odinstalowałem i nic się nie stało. Tylko teraz nie ma tej zakładki Monitor


(Lufcik) #20

Musisz w biosie przestawić, by pierwsze źródło obrazu szło ze zintegrowanej.

Ta przejściówka DVI->D-Sub z której teraz korzystasz została dołączona do karty, czy to jest stara z której korzystałeś?