Oto kolejna część moich zmagać z bazami danych. W poprzednim temacie pytałem się, jaką bazę danych wybrać i ostatecznie zdecydowałem się na PostgreSQL. Z bazą będą komunikować się programy pisane w C++. Problem polega na tym, że nie mam pojęcia, jak programy mają się z nią komunikować. Wybrałem to tego celu libpqxx. Nie mam pojęcia, co robić dalej. Kilka godzin szukania w internecie i nic. Wiecie, jak to zainstalować, czy coś? Znacie jakieś lepsze rozwiązania na komunikację PostgreSQL - C++?
Coś o tym module mi się przewinęło. Qt się uczę, bo zamierzam go używać do GUI. Natomiast z bazą będzie się komunikować tylko program obsługujący bazę (będzie wykonywał operacje i komunikował się z użytkownikami poprzez stronę lub klienta) i program administracyjny (prawdopodobnie także poprzez ww. program). Tak wszystko będzie się komunikować z bazą pośrednio.
Można zawsze wykorzystać Qt Core Application do programu konsolowego, ale jeśli nie potrzebujesz wykorzystać sygnałów lub wątków to jak wspomniał Kamatori szoda zachodu. Samo korzystanie z połączenia SQL w Qt jest całkiem proste, do tego można użyć innnych udogodnień jakie daje Qt.
Dopiero teraz zrozumiałem, o co chodzi, ale zatrzymałem się na “make”. Po wpisaniu tego dostaję błąd: "make: *** No targets specified and no makefile found. Stop.
Jaki system? Jesteś w katalogu z plikiem? Co wywaliło polecenie configure? Nikt tu nie ma szklanej kuli żeby zgadywać co robisz i jak robisz. Błąd jasno wskazuje że make nie widzi makefile’a w katalogu w którym się znajdujesz.