Komunikat na środku strony


(tweant) #1

Chcę miec taki efekt, że strona się przyciemnia od razu po wejściu na stronę (to znaczy cała treść jest pokryta przezroczyto-szarym kolorem) a na środku strony jest komunikat który nachodzi na treść. Jeśli wciśniemy komunikat okienko się zamknie i można przeglądać stronę. Da się coś takiego zrobić?


(mario@) #2

Wymyśliłem coś takiego:

");


  function niecien()

  {

   document.getElementById('cien').style.visibility = 'hidden';

   document.getElementById('cien').style.display ='none';

  }


[/code]

(Gerard Marondel) #3

Witam

mario@ mam pytanie a jak do tego skryptu dołączyć zamiast słów obrazek, bo kombinuję ale nie chce mi się na środku otwierać tylko z boku.


(Doktorsky) #4
document.write("

");

Zamień na:

document.write("

");

Tak się mi wydaje :slight_smile:


(Gerard Marondel) #5

No niestety doktorsky nie ma zamierzonego efektu.


(master of disaster) #6

http://perfectionorvanity.com/2007/04/0 ... ienka-div/


(mario@) #7

Teraz powinno Ci się łatwiej z tym kodem pracować

zamknij
dudebox.png
[/code]

Tylko te dwa divy

oraz
są wymagane (w tym okienku) cała reszta jest dowolna. Dla IE musisz ustawiasz szerokość tego komunikatu (width:140px;).


(Gerard Marondel) #8

mario@ dziękuję bardzo, popracuje nad tym jeszcze, tylko IE8 zakrywa tylko tyle że jak się zjedzie na dół to jest strona już bez cienia a IE7 pokazuje dobrze, tylko jeszcze muszę wypośrodkować to wstawione zdjęcie.

master of disaster jakoś tam nie widzę tego tematu, owszem sam używam do zdjęć jedne z takich skryptów a mnie chodziło, że jak ktoś wchodzi to tylko i wyłącznie na stronie głównej jest on widziany i nigdzie indziej, jednak i tobie dziękuje.


(mario@) #9

Do powyższych przeglądarek nie mam na razie bezpośredniego dostępu ale możesz spróbować to

[if gte IE 5.5]

zastąpić tym

[if lte IE 7]

W poziomie powinno być wyśrodkowane automatycznie (może nie masz na stronie doctype poprawnego ?) natomiast w pionie wystarczy pokombinować z margin-top.


(master of disaster) #10

Przeczytaj dokładnie ten artykuł, tam jest przecież napisane jak uzyskać dokładnie coś takiego:

http://riddle.pl/-/xhtml/css-overlay/ov ... final.html

Do tego zgodne ze standardami etc. a poza tym kto Ci każe mieć to wszędzie ? Daj to tylko na stronę główną :slight_smile:

Ale zrobisz jak chcesz.

Pozdrawiam


(Gerard Marondel) #11

W poziomie to już opanowałem, poprostu masz większy monitor dlatego było margin-top na 25%, teraz usunąlem ten fragment:

i w Operze, FF, czy w IE8 wyświetla się prawidłowo i nawet w IE7 lecz to tło które jest białe pod zdjęciem w 7 wyświetla się przez cały ekran od lewej do prawej strony, i nie potrafię tego zmienić, no chyba ze dam czarne tło tak jak reszta , ale wtedy nie widać przycisku "zamknij" a w 7 jest on na skraju prawej strony tego białego pola.


(mario@) #12

Wyświetla się tak bo usunąłeś to co podałeś powyżej. W css jest użyte display:table, które poprawnie interpretuje dopiero ie8 dlatego dla innych wersji ie ustawione były specjalne style (kod który usunąłeś).

Masz tutaj kod z pominięciem display:table, (bo na tabelce :slight_smile: ) treść wstawiasz pomiędzy

. Tamta wersja jak i ta działa pod ie6, ie7 (powyżej nie testowałem).

|
zamknij
dudebox.png |

[/code]


(Gerard Marondel) #13

Dziękuje ślicznie mario@ działa należycie w przeglądarkach nowej generacji, natomiast IE6 akceptuje tyle jaka jest szerokość obrazka, ja jednak tym się nie przejmuję po prostu bojkotuję tą przeglądarkę, gdzieś na którymś z forum znalazłem skrypt widziany tylko i wyłącznie w IE6 i mam go dołączony do stronki, tak więc ci którzy mają stare niech się przesiądą,a jak nie mają zamiaru bo są przyzwyczajeni do niej to niech oglądają dodatkowy div z informacją na wszystkich moich podstronach, ich czas ich pieniądz. :smiley: