Wczoraj wieczorem, gdy poziom baterii spadł do 10% zamiast normalnego powiadomienia, żeby podłączyć zasilanie, wyświetlił mi się komunikat, że należy rozważyć wymianę baterii. I tak już został przy jej ikonie.
Poszperałam i znalazłam informację, aby sprawdzić informacje o pojemności w Programie BatteryMon (załączyłam screen).
Laptop ma prawie 3 lata, i w 95% staram się podłączać ładowarkę dopiero, gdy jest bliski rozładowaniu (7-10%).
Jak widać obecna pojemność baterii to ok. 40% pojemności fabrycznej. Czy po 3 latach to jeszcze w normie, czy słabo nawet jak na swój wiek?
Bateria trzyma od 1h do 2,5h zależy co robię. Jest jakiś sposób, żeby zwiększyć jej pojemność? Czytałam, żeby wyłączyć opcję uśpienia i hibernacji i 3x rozładować kompletnie i na wyłączonym laptopie naładować do pełna, co daje szansę na zwiększenie pojemności, ale jestem sceptyczna.
PS. Dziś przy oglądaniu filmu wyświetlił mi się komunikat, że Windows potrzebuje sterowniki, ale próbując zatrzymać film wyłączyła się ta wiadomość, więc nie zdążyłam doczytać o jakie chodzi. Mogło dotyczyć to coś tej baterii, czy zbieg okoliczności i dzień po dniu wiadomości dotyczyły 2 różnych spraw?
Producent daje z reguły gwarancję na akumulator od pół do jednego roku, więc nie możesz na nią narzekać.
Regeneracja obecnej, oryginał lub dobrej jakości zamiennik.
Daj scren z menadżera urządzeń.
Zrób tak, naładuj na 100 % akumulator - ma być w pełni naładowana, zamknij system, odłącz zasilacz, uruchom w trybie awaryjnym i tak zostaw, aż sam się wyłączy - w tym czasie nic na nim nie rób. Później załaduj na 100 %.
Edit:
I po tym zabiegu zobacz, czy pojemność podskoczy powyżej 40 %
Masz tylko wykrzyknik przy Teredo w kartach sieciowych, ja proponuję to całkowicie odinstalować (protokół IPv6) z poziomu menadżera, PPM i odinstaluj, restart, albo kombinować.