Komunikat "System Windows nie może uzyskać dostępu..." przy próbach wyświetlania zdjęć (Win10)

Cześć,
od wczoraj zaczął mi się pojawiać komunikat „System Windows nie może uzyskać dostępu do określonego urządzenia, ścieżki lub pliku”, kiedy próbuję przeglądać zapisane w folderach zdjęcia czy zrzuty ekranu. Po kliknięciu we Właściwości → Zabezpieczenia → Zaawansowane, normalnie wyświetla się moja nazwa użytkownika i teoretycznie mam pełen dostęp do tych plików, ale i tak są one zablokowane. Nie pomogła nawet instalacja programu TakeOwnershipEx.

Czy ktoś z Was ma pomysł, jak mogę odzyskać dostęp do moich plików i jak zapobiegać takim blokadom w przyszłości? :slight_smile:

Co się dzieje, jeśli na zdjęciu dasz otwórz za pomocą i wybierzesz swoją przeglądarkę (Chrome, FF, czy Edge lub jaką masz zainstalowaną w systemie)?
Jest wyświetlane?
Jeśli tak, to coś jest nie tak z samą aplikacją zdjęcia lub powiązaniem z nią plików.
Podczas aktualizacji do najnowszej wersji może coś się posypało.

Tak, otworzyłam przez Firefoksa i wyświetla się normalnie. Dzięki za podpowiedź. Faktycznie, system miał niedawno aktualizację. Co radzisz? Może zrobić przywracanie systemu i cofnąć się o tych kilka dni?

Może zepsuła się tylko aplikacja „Zdjęcia” i można próbować ją reinstalować, przywracać jej ustawienia fabryczne, siłowo cofać ją z plików „appx” do starszej niż wbudowana w wydanie 10.

Do domu można próbować migrować np. na Irfan View:

https://www.irfanview.com/64bit.htm
https://www.irfanview.com/plugins.htm
https://www.irfanview.com/languages.htm

W ustawieniach systemu wejdź w Aplikacje i na karcie Aplikacje i funkcje wybierz aplikację zdjęcia.

Wejdź w opcje zaawansowane i zresetuj

Jeśli to nie pomoże, to odinstaluj.
Wówczas po odinstalowaniu aplikacji pobierz ją ponownie ze sklepu Mocrosoft.
Możesz wejść w ustawienia w aplikacji i sprawdzić, czy masz ustawione foldery zdjęć do których aplikacja zdjęcia ma dostęp.
Jeśli to również nie pomoże to sprawdź w ustawieniach systemu, czy masz wybraną aplikację zdjęcia do skojarzenia ze zdjęciami.

Poza tym najeżdżając myszką na zdjęcie wybierz otwórz za pomocą i wskaż aplikację zdjęcia z zaznaczonym ptaszkiem zawsze otwieraj pliki .jpg za pomocą tej aplikacji.
Jeśli jej nie ma wybierz więcej aplikacji i stamtąd wybierz aplikację zdjęcia i zaznacz ponownie ptaszkiem tę pozycję jak wyżej.
Powyższe czynności powinny przywrócić/naprawić wyświetlanie zdjęć w aplikacji zdjęcia.
PS U mnie aplikacja zdjęcia nazywa się Starsza wersja aplikacji Zdjęcia, ponieważ wróciłem z tej nowej aplikacji do starszej wersji, ponieważ ma funkcję tworzenia filmów, której jest pozbawiona ta najnowsza.
PS Przywracanie systemu raczej nie pomoże, ponieważ aplikacja i tak się uaktualni i problem może się powtórzyć.
Ale oczywiście jeśli nic nie zadziała, to można wziąć pod uwagę tę opcję, ale raczej jej nie polecam do momentu, kiedy faktycznie nic nie pomoże w rozwiązaniu problemu.
Poza tym, jeśli w dotychczasowej wersji aplikacji zdjęcia miałaś możliwość tworzenia filmów a obecnie już jej nie ma, to widocznie aktualizacja ze starszej wersji do nowej mogła przebiec z błędem, lub należy w nowej wersji wejść w ustawienia i wybrać foldery ze zdjęciami do jakich nowa wersja ma mieć dostęp.

Dzięki za Wasze odpowiedzi. Zresetowałam aplikację Zdjęcia, potem odinstalowałam i zainstalowałam ponownie. Nie pomogło. Na razie ustawiłam Firefoksa jako aplikację domyślną do otwierania zdjęć. Jak będę miała chwilę, może przesiądę się na jakiś inny program :smile:

A co w ogóle masz w samej aplikacji zdjęcia jak ją otworzysz?
Daje możliwość dołączenia folderów ze zdjęciami?

czenia folderów ze zdjęciami?