Czołem,
Lync to nie tylko komunikator, ale cała platforma. Z tego co się orientuję, nie ma żadnego zamiennika, a to co jest dostępne jako konkurencja (Asterisk), wymaga wdrożenia całej infrastruktury PBX bo otrzymać ewentualnie funkcjonalności o których piszesz.
Mamy Lynca w firmie już 2 lata, i nie zaobserwowałem żadnych problemów. Piszesz że macie Exchange - rozumiem że własny serwer - i problemy właśnie z nim moim zdaniem są tu problemem, objawiającym się zarówno w Lyncu jak i Oultooku.
Tak, własny serwer, Nie, to nie problem z serwerem Exchange - właśnie zmieniłem laptopa, na poprzednim było ok, w domu jest ok. Office wszędzie taki sam - 2013. Reszta zespołu korzysta z 2013 (ta sama instalka) albo 2010 bezproblemowo. Z korpo nie słchac narzekań.
Jak pisałem - nie potrzebuję alternatywy dla całej platformy, jedynie komunikatora tekstowego. Nawet zapisywanie archiwum średnio mi potrzebne.
Zaś ja ci właśnie napisałem, że aby użyć rozwiązania alternatywnego, musiałbyś wdrożyć inna platformę. Jedyny znany mi komunikator zgodny z Lync to … Skype, ale to wymaga zmian w konfiguracji zarówno Exchange jak i serwera Lync. Reasumując: wątpię byś znalazł rozwiązanie jakiego szukasz, i moim zdaniem powinieneś raczej zgłosić swój problem do działu IT - skoro wcześniej działało, to powinni zrobić tak, żeby działało i teraz.
Co to to nie - helpdesk jest w indiach, niekompetentny i nie do zrozumienia w komunikacji.
Skype (klient) odpada - specjalnie z niego uciekłem na wtw. Poza tym zmiany w serverach Exchange i Lync odpadają - za duze korpo.
Wcześniej nie działało, od samej instalacji systemu (laptopa dostałem wyczyszczonego) - działało i działa na innych boxach. Anyway - dzięki za zainteresowanie i odpowiedzi.
To może choć opisz dokładnie na jakim sprzęcie i czym się objawiają problemy z Lync ? Szczególnie opis tego “wykrzaczania”. Opis sprzętu jest o tyle ważny, że być może wystarczy wyłączyć w Office sprzętowe przyśpieszanie grafiki ?
Więc tak…
Dell vostro 3550 (i7, 8GB ram), Win 7 HP 64-bit
-
zarówno w Outlook jak i w Lync nie działa przewijanie okien kólkiem myszy - treśc się nie przesuwa, pasek przewijania tak samo
-
rozpoczęcie pisania wiadomości (w obu) powoduje “unieruchomienie” onka - wpisuję kilka znaków, a potem w oknie nic się nie zmienia: w lync nie przychodzą nowe wiadomości, w outlook nie widzę co piszę chociaz wszystko co pisałem zapisuje się przy zamknięciu okna w drafts (ale edycja ponownie nie jest mozliwa).
-
Lyc po prostu informuje, ze aplikacja zostanie zamkięta i daje do wyboru ubicie, ubicie i ponowne uruchomienie.
Życie składa się z samych ■■■■■ółek … Nie używasz przypadkiem też myszy logitecha?
Owszem, ale akurat przewijanie kółkiem tak samo nie działało na przewodowej myszy noName/targus/touchpadzie.
Masz zainstalowane oprogramowanie SetPoint Logitecha ? Jeśli tak - zamknij je i sprawdź.
Póki działa po wyłączeniu akceleracji, to nie będę nic zmieniał