Komunikaty podczas startu


(Zbyszek Macos) #1

:arrow: Po odinstalowaniu triali programów Diskeeper i O&O Defrag

pozostały, pojawiające się podczas startu systemu (dokładniej: po pasku ładowania, a przed pojawieniem się pulpitu),

komunikaty:

DfSDKBt not found - skipping AUTOCHECK

OODBS not found - skipping AUTOCHECK

Te pozostałości po defragmentatorach dysków systemowych teraz już tylko irytują.

Podejrzewam, że należy usunąć jakieś wpisy z rejestru, a w takim wypadku wolę się skonsultować z mądrzejszymi.

:arrow: Druga rzecz to niezrozumiały dla mnie komunikat POST:

Secondary Slave Drive - ATAPI Incompatible

Wszystko - trzy dyski i napęd optyczny, połączone są z płytą główną poprzez złącza SATA:

* dysk podstawowy - SATA1,

* drugi - SATA2,

* pod SATA3 - stacja dokująca dla 2,5" dysków wymiennych SATA,

* a nagrywarka CD/DVD - SATA4.

I właśnie o napęd optyczny chodzi. Komunikat pojawił się po przestawieniu w BIOSie: IDE na AHCI, ale poza tym nie zauważam dodatkowych nieudogodnień.

Interfejs SATA, żadnych zworek, zwykły kabelek SATA/SATA - skąd ten ..."SLAVE"?

Co powinienem zrobić, by zlikwidować tę "niekompatybilność" i skąd ona się wzięła :?:

Już poświątecznie - pozdrawiam fachowców spod znaku DobrychProgramów i czekam na autentyczną pomoc i rady.


(Rmk) #2

A wyczyściłeś dysk i rejestr po odinstalowaniu tych programów ? np: JV16 Power Tools 2009 chyba nie bo by nie było tych komunikatów. JV16 jest płaty ale bardzo skuteczny chyba że nie chcesz płacić to użyj google.

A usunąłeś kontrolery pod Vistą zanim przestawiłeś z IDE na AHCI ?