MaciejP
(MaciejP)
11 Lipiec 2007 13:36
Podczas instalacji phpBB, po wypełnieniu pierwszej strony, pojawia mi się taki komunikat:
Jak rozwiązać ten problem?
Forum instalowane na komputerze domowym (localhost). Bazę danych utworzyłem ręcznie (bez tabel oczywiście).
Nie mogę też zainstalować WordPress
kubar3k
(Kubarek)
11 Lipiec 2007 15:08
jak jest napisane na drugim screenie, nie masz MySQLa
zainstaluj więc
MaciejP
(MaciejP)
11 Lipiec 2007 15:40
Mam MySQL. Wcześniej nie mogłem skonfigurować Apache z PHP, trochę przeinstalowałem oba, ale przecież MySQL instaluje się jako pierwszy!
kutar
(Kutar 0)
11 Lipiec 2007 15:58
a to już od Ciebie zależy, możesz na końcu zainstalować.
Co do problemu, to może nieprawidłowe dane MySQL-a wpisujesz. Upewnij się o użytkownika i hasło.
MaciejP
(MaciejP)
11 Lipiec 2007 16:21
Dane są dobre, łącze się bezproblemowo.
Może jaki inny standard tabel mam ustawiony (InnoDB? cos takiego, zielony jestem), może to od tego zależy?
Airborn
(Airborn)
11 Lipiec 2007 16:54
mi się widzi, ze powszechniejszy jest MyISAM
możesz jeszcze odpalić taki skrypcik
<?php
echo phpinfo();
?>
i zobaczyć czy pojawia się w jego wyniku sekcja mówiąca coś o MySQL
MaciejP
(MaciejP)
12 Lipiec 2007 19:12
Skrypcik działa, Apache działa, MySQL działa, ale co z tego jak “PHP nie widzi MySQL”, czy coś takiego.
Może Pan Lazikar mógłby pomóc, chyba nie jest na wakacjach?
Przecież ktoś musi mieć zainstalowany poprawnie działający serwer, taki niepaczkowany.
PS
Może problem tkwi w tym, że zainstalowałem trochę programów do zarządzania MySQL
kutar
(Kutar 0)
12 Lipiec 2007 19:27
Wykonaj radę Airborn ’a. Zobacz czy pojawia się cokolwiek o MySQL.
mrbungle
(mrbungle)
13 Lipiec 2007 10:57
w php.ini masz włączonego:
extension=php_mysql.dll
?
bo bodajze od wersji 5 MySQL nie jest już zintegrowany w php i trzeba go recznie włączać
p.s. pamietam ze jak ja stawiałem serwa mysql to też coś marudził… tylko nie pamietam o co chodziło i jak rozwiązałem problem sprobuje to namierzyc…
MaciejP
(MaciejP)
13 Lipiec 2007 20:45
Serwer działa!!
Trzeba usunąć znak średnika ; w pliku php.ini
Dopiero w Vademecum profesjonalisty PHP znalazłem jako taką podpowiedź (o instalowaniu rozszerzeń), w innych książkach o PHP5 (Meloni, Yank) ani słowy o tym! SKANDAL!!
PS