Konfig. php nie obsługuje wybranej bazy danych!

Podczas instalacji phpBB, po wypełnieniu pierwszej strony, pojawia mi się taki komunikat:

06db39685298bc3am.gif

Jak rozwiązać ten problem?

Forum instalowane na komputerze domowym (localhost). Bazę danych utworzyłem ręcznie (bez tabel oczywiście).

Nie mogę też zainstalować WordPress

be01b066fd2c41b3m.gif

jak jest napisane na drugim screenie, nie masz MySQLa

zainstaluj więc

Mam MySQL. Wcześniej nie mogłem skonfigurować Apache z PHP, trochę przeinstalowałem oba, ale przecież MySQL instaluje się jako pierwszy!

a to już od Ciebie zależy, możesz na końcu zainstalować.

Co do problemu, to może nieprawidłowe dane MySQL-a wpisujesz. Upewnij się o użytkownika i hasło.

Dane są dobre, łącze się bezproblemowo.

Może jaki inny standard tabel mam ustawiony (InnoDB? cos takiego, zielony jestem), może to od tego zależy?

mi się widzi, ze powszechniejszy jest MyISAM

możesz jeszcze odpalić taki skrypcik

<?php

echo phpinfo();

?>

i zobaczyć czy pojawia się w jego wyniku sekcja mówiąca coś o MySQL

Skrypcik działa, Apache działa, MySQL działa, ale co z tego jak “PHP nie widzi MySQL”, czy coś takiego.

Może Pan Lazikar mógłby pomóc, chyba nie jest na wakacjach?

Przecież ktoś musi mieć zainstalowany poprawnie działający serwer, taki niepaczkowany.

:frowning:

PS

Może problem tkwi w tym, że zainstalowałem trochę programów do zarządzania MySQL

b86c3e46c854ed4cm.gif

Wykonaj radę Airborn’a. Zobacz czy pojawia się cokolwiek o MySQL.

w php.ini masz włączonego:

extension=php_mysql.dll

?

bo bodajze od wersji 5 MySQL nie jest już zintegrowany w php i trzeba go recznie włączać

p.s. pamietam ze jak ja stawiałem serwa mysql to też coś marudził… tylko nie pamietam o co chodziło i jak rozwiązałem problem :frowning: sprobuje to namierzyc…

Serwer działa!!

Trzeba usunąć znak średnika ; w pliku php.ini

4e3ddd1f4d51ecd2m.gif

Dopiero w Vademecum profesjonalisty PHP znalazłem jako taką podpowiedź (o instalowaniu rozszerzeń), w innych książkach o PHP5 (Meloni, Yank) ani słowy o tym! SKANDAL!!

PS

d6901f5316d259b2m.gif