Witam
Proszę o informację jak poprawnie ustawić routery aby drukarka podpięta pod TP4300 była widoczna dla innych urządzeń. Przerobiłem już wszystkie poradniki i nie działa poprostu zaraz oszaleje.
A czy próbowałeś na tp linku i asusie wyłączyć serwer dhcp, a kable z upc podłączyć do gniazd lan, a nie wan?
Nie bo w asusie wszystkie lany mam zajete już
No Ok.
Gdzie masz serwer DHCP?
Jeżeli UPC daje pulę adresową to TP LINK i ASUS muszą być jako Punkty dostępu.
Drukarce, TP, Asus dajesz pulę IP z ręki.
Musisz wyłączyć separację podsieci na tych urządzeniach i DHCP.
Serwery DHCP mam na każdym odpalone. CONNECT BOXA nie podłącze jako AP bo nie mam wolnego lanu już w Asusie
UPC CONNET BOX - DHCP np:
192.168.0.1
Zakres DHCP 192.168.0.50 =>
Maska: 255.255.255.0
Pozostałe Access Point:
192.168.0.X
DHCP: Wyłączone
Brama: 192.168.0.1
Drukarka:
Pozostałe Access Point:
192.168.0.3
Brama: 192.168.0.1
Do UPC masz WAN reszta po LAN.
Koniecznie wyłączona separacja sieci / urządzeń bo za chiny nie ruszy. Ustawiasz to w opcjach.
Jak podłazyć asusa po lanie skro mam już wpiete 4 inne urzazenia?
Ale z Twojego rysunku to nie wynika.
WAN na UPC
do UPC podłączone po LAN:
TP
ASUS
Tak oznaczyłem tylko kompa na asusie
Ale oprucz tego po lanie mam jeszcze tv, amplituner oraz odtwarzacz sieciowy i koniec lanów fiycznie nie mam już gniazd
Robie tak
UPC:
192.168.0.1 HDCP 192.168.0.5 - 0.15
ASUS próbje dać po wanie 192.168.0.20 i dhcp 192.168.0.25 - 0.40 to mi nie przyjmuje
W niektórych asusach można ustawić tryb punktu dostępu. Wtedy wszystke porty LAN+WAN działają jak switch, DHCP wyłączone i nie masz żadnego dodatkowego NATu
Asusa możesz podpiąć po WAN zmienić tryb pracy jako Access Point. Robisz to w zakładce Administration (Administracja).
Oki jeszcze jedno podłączyłem jeden router jako AP dokładnie TPLINK nadałem adresacje wyłączyłem DHCP interenet chodzi na nim pomimo tego że jest podłączony przez LAN ale jak podłącze drukarkę to nie otrzymuje adesu Ip prawidłowego o jest źłe
A jaka to drukarka?
OKI 532DN po lanie podłączona do TPLINKA
Dokładnie obecnie testowe połączenie wygląda tak
ASUS gdzie jest internet 192.168.1.1
DHCP 192.168.1.100 - 120
TPLINK DHCP OFF, LAN 192.168.1.120 Jest net na nim po wifi ale drukarka nie otrzymuje IP z Asusa po DHCP
Czy w drukarce też powinienem ustawić statyczne IP z puli ASUSa?
Jeżeli twój rysunek w pierwszym poście jat aktualny to i Asus i TPLink mają być w trybie AP a adresy rozdaje sprzęt od UPC
a Asusa przestawiłeś w tryb AP (punktu dostępowego)?
Wszyscy piszą to samo a Kolega uparcie nie czyta…
Tym bardziej że podaje link do ustawień Router => Access Point/y
Powiem tak zrobiłem działa
TP LINK chodzi jako AP
Jak podłącze kompy przez lan czy WIFI do tp linka to otrzymują IP
Jak podląze rukarkę nie otrzymuje ona adresu ip
Kurde mam juz dość tego gówna… podpowie może mi ktoś czy mozna kupić jakieś urządzenie które ma 2 lany i połączy się z moim routerem bezprzewodowo i udostępni drukarkę?
Miałem podobny problem, drukarka miała stały adres ip (192.168.1.70) i tylko tak chciała się łączyć. Ja sprawdziłem to drukując stronę konfiguracyjną kombinacją przycisków.