potrzebuję podpowiedzi, co robię źle. Chcę zmienić w grubie system domyślny na win7 , wydłużyć czas na wybór i wrzucić dowolny plik graficzny jako tło.
Uruchomiłem /etc/default/grub
Skonfigurowałem tak:
Zgodnie z poleceniem wykonałem update-grub , wykonało się pozytywnie.
Wykrył prawidłowo wpis win i ścieżkę do pliku graficznego. Zapisałem uruchomiłem ponownie i wciąż uparcie wszystko bez zmian.
Wszystko odbywa się w VBoxie i obok win7 zainstalowany jest xubuntu 16.04
Plik graficzny nie może znajdować się na partycji domowej użytkownika “HOME”, ponieważ jest ona montowana w późniejszym etapie przy starcie systemu.
Najlepiej jak będzie w: /usr/share/images/desktop-base/ lub /boot/grub/themes/
Prawa do odczytu pliku trzeba ustawić dla wszystkich i plik graficzny musi mieć profil RGB, 8-bitowa głębia kolorów i bez przeplotu.
Sprawdź, czy nie uruchamiasz maszyny wirtualnej ze snapshota. (zapisanego stanu)
@synaptyk grub-customizer to najlepiej wiadomo ale mam akurat takie zadanie żeby to zrobić z poziomu konsoli. @Domker Okej spróbuję przenieść obraz w inne miejsce. Inna sprawa, że pozostałe parametry mimo zapisu nie działają tj. windows defaultowo.
A wpisz zamiast “Windows 7 (loader)” po prostu cyfrę. Bez cudzysłowu. U mnie jest to 0 (zero). Zapewne zmiana na 1, 2 czy 3 pozwoli na zmianę domyślnego systemu.
No i reboot.
Dziękuję bardzo
O dziwo zadziałało (mimo, że opcje z cyfrą wpisywałem wcześniej )
W każdym razie dalej nie działa zdjęcie, ani w ogóle zmiany w szacie graficznej