Konfiguracja nowego routera


(zgredoza12) #1

Drodzy, prośba o pomoc z konfiguracją routera.

Odpaliłem go wczoraj, wszystko działa na telefonach i MacBooku, ale mam problem z połączeniem na moim Windowsie. Sieć została wykryta tylko za pierwszym razem, wskazało błędne hasło i od tamtej pory komputer nie widzi sieci. Po kablu połączenie działa jako tako, czasem zrywa.

Od czego zacząć analizę problemu?


(IndeS) #2

Co to za router?
Jaki laptop/komputer?
Jaki windows?


(zgredoza12) #3

Router - Sagemcom F@ST 3890 / yousee
Laptop - Dell Inspiron 5421
Windows - 8.1 64bit


(IndeS) #4

Najłatwiej to by było uaktualnić win 8.1 do 10 ale nie każdy ma na to ochotę.
Możesz zacząć od sterowników do sieciówk, a później zapomnieć zapisane sieci.


(zgredoza12) #5

Wpływ na sytuację może mieć używanie przeze mnie Realtek RTL8188EU…


(roobal) #6

Raczej nikt nie ma ochoty wydawać 400 pln na nowy Windows. Jeśli kolega nie wykorzystał darmowej aktualizacji, to aktualizacja nie będzie już legalna. Zresztą trafiłem niedawno na wątek w jakiejś grupie dyskusyjnej, gdzie developerzy Windowsa piszą iż sprawdzają dlaczego Windows aktywuje się pomimo że nie powinien.

Co do problemu, przeinstaluj sterowniki. Zobacz też czy router nie nadaje na kanale wyższym, niż 13. Kiedyś miałem taki sam problem i okazało się, że kazdy Windows jaki miałem, również Windows Phone nie widział sieci na kanałach wyższych, niż 13.


(adamk1985) #7

A po co ci karta wi-fi na usb??


(zgredoza12) #8

Fabryczna padła…


(zgredoza12) #9

Więc tak…
Przeinstalowanie sterowników nie pomogło
Kanały też przeklikałem, zarówno na 5G jak i 2.4G…
Jakieś inne pomysły?


(adamk1985) #10

to jak padła ta karta fabryczna to ją wymień na sprawną - kilka śrubek i po sprawie…

-=edit=-
odnośnie karty na usb - jeśli nie widzi sieci to znaczy, że nie działa prawidłowo… może lepiej kartę fabryczną wyjąć na stałe ze slotu (wygląda na to że ma priorytet)??