Moja Picasa przestała pokazywać miejsce zrobienia zdjęcia. Twierdzi że używam niewłaściwej przeglądarki. Podaje, żepowinienem zmienić na EDGE, Chrom, Firefox i jeszcze kilka.
Zmiana na te przeglądarki jako „defoltowe” w Windws 10 nic nie daje!
O co tu chodzi? Jak przywrócić tę bardzo dla mnie ważną funkcję?
Oczywiście, wszystkie zdjęcia maja informację GPS i do niedawna Picasa po uruchomieniu narzędzia pozycji wyświetlała mapkę na prawym panelu z punktem gdzie zdjęcie zostało zrobione. Teraz wyświetla informację
Po odczytaniu więcej informacji okazuje się, że używam przeglądarki, która nie uruchamia Maps. Zmiana przglądarki domyślnej w Windows 10 nie zmienia sytuacji.
Co można zrobić?
Picasa od 2015 nie jest rozwijana. Zgodnie z https://groups.google.com/g/picasastarter/c/dHi_KHybVTU Picasa do wyświetlania map używa Internet Explorera, który od lat nie jest rozwijany a w nowych Windowsach go nawet nie ma.
Komunikat, który dostajesz tj że powinieneś zmienić na EDGE, Chrom, Firefox pochodzi od samych map Google, które uruchomione pod Picasą - proszą o coś nowszego. Spróbuj zastosować sztuczki opisane w linku, który wkleiłem na początku tego wpisu oraz tu Photos Resources - Places (geotag) panel and map fix
Dziękuję za pomoc! Nareszcie moja Picasa działa jak należy!
Ten pierwszy link nie zadziałał, w moim pliku geopanelscript_v3.html nie było takiego wpisu "meta X-UA-Compatible to „IE=EmulateIE11” a po jego wprowadzeniu nic się nie zmieniło
Natomiast drugi link ze zmiana w rejestrze zadziałał idealnie. Mam nadzieje, że będzie działał nawet po ewentualnych „updatach” Windows!
Jeszcze raz serdeczne dzięki!