Konfiguracja poczty wychodzącej przez Thunderbird

Jak się konfiguruje serwer poczty wychodzącej na poczta.pl w programie Thunderbird?

Robię tak, jak podano na stronie http://www.poczta.pl/site/s,pomoc.html ale mi nie chce działać. Co trzeba wpisać w ustawieniach SMTP? Ja mam tak:

opis - konto na poczta.pl

nazwa serwera - mail.poczta.pl

port: 465

użytkownik: mój-nick@poczta.pl

używaj identyfikatora użytkownika oraz hasła - zaznaczone

używaj bezpiecznego uwierzytelnienia - zaznaczone

bezpieczeństwo połączenia - SSL/TLS

I jakie są wasze opinie o tym serwisie poczta.pl? Ja mam go od niedawna. Gmail jest lepszy, czy nie?

Po pierwsze serwer poczty wychodzącej (SMTP) ustawia się w innym miejscu niż POP3 (przychodzącej). Widać to na drugim obrazku w pomocy poczta.pl dotyczącej konfiguracji Thunderbirda.

Po drugie pamiętaj, żeby w ustawieniach serwera SMTP zmienić port z domyślnego 25 na 587.

Mam świadomość, że serwer poczty wychodzącej i serwer poczty przychodzącej konfiguruje się w inny sposób.

Wyskakuje mi błąd z komunikatami:

Wystąpił błąd podczas wysyłania wiadomości. Odpowiedź serwera: Rejected message because [i]numer IP sieci[/i] is in a black list at sbl-xbl.spamhaus.org. Sprawdź adresata wiadomości ([i]adres poczty elektronicznej[/i]), a następnie ponów próbę.

THIS IS JUST A PLACEHOLDER. YOU SHOULD NEVER SEE THIS STRING.

To drugie to nie wiem o co im chodzi. Ale to pierwsze… Jesteś w jakiejś kablówce/ radiówce czy innej sieci osiedlowej? Bo chyba masz pecha :-(. Adres IP, z którego próbujesz wysyłać jest na czarnej liście za spamowanie i przez to blokowany. Jeżeli masz wpływ na IP (np jesteś w sieci ze zmiennym IP) - zmień go. Jeżeli nie - interweniuj u dostawcy netu i/lub e-mail, że jesteś porządnym obywatelem i nie wysyłasz spamu. A “trefny” adres IP odziedziczyłeś po kimś. Albo padłeś ofiarą odpowiedzialności zbiorowej.

No chyba, że to jednak ty broisz… :wink:

Zmień ustawienia portów na domyślne…tzn. Serwer poczty wychodzącej- opis - mail.poczta.pl , nazwa serwera : mail.poczta.pl , Port : 25 domyślny : 25

zabezpieczenia i uwierzytelnienie : zaznaczasz : używaj identyfikatora …oraz hasła , użytkownik : twójnick@poczta.pl , TLS , jeśli dostępne (zaznaczasz )

konfiguracja serwera : Typ serwera - serwer poczty POP ,nazwa serwera : mail.poczta.pl Port : 110 domyślny : 110

użytkownik : twój nick@ poczta.pl , ustawienia zabezpieczeń : zaznacz … nigdy

Numer IP jest stały. Nie mogę go zmienić. Intenet mam od niedawna w sieci jaka istnieje w kilku osiedlach na mieście.