Witam, założyłem ten temat ponieważ głowie się nad tym od kilku dni i jestem już bezradny.
Opowiem może na wstępie o co chodzi.
Rodzice kupili bratu nowy komputer, ja wziąłem jego stary ponieważ jest lepszy niż mój, a więc rozlaczylem swój (INTERNET DZIAŁA GDY GO PODŁĄCZE) u siebie w pokoju podłączyłem jego i Internetu nie mam zamieściłem dwa zdjęcia z cmd z jednego i drugiego komputera. Sterowniki wgrane, router tp link
Aha jeszcze jedna rzecz w momencie gdy ten jego stary komputer podłączyłem w jego pokoju to internet działa jedynie nie działa gdy podłącze go u siebie.
Stary komputer brata, jak go u siebie podpinasz, nie dostaje z DHCP adresu IP. Czy oba komputery są w tej samej lokalizacji (domu)? Czy są podłączone do tego samego routera? Bo to wygląda tak, jakby były 2 osobne routery i u tego “Twojego”, jak podłączasz stary komp brata, to nie ma go na liście adresów MAC a w routerze jest włączone filtrowanie po MAC.
Czyli jak zamieniasz komputery miejscami, to na obu działa internet, a w tej konfiguracji tylko nowy komputer brata go ma, a jego stary u Ciebie w pokoju już nie? A możesz zmienić kabel sieciowy na inny u siebie w pokoju (choćby tymczasowo)?
Dokładnie tak. Z kablem będzie ciężko, ale wiem że jest sprawny bo gdy podłącze mój stary komputer to wszystko działa jak należy, ale gdy zmieniłem na jego stary, bo po prostu jest lepszy wtedy połączenia z internetem nie ma, dopiero działa gdy podłącze go w jego pokoju
A długi masz ten kabel do siebie do pokoju? Będzie z 10 metrów (lub więcej)? Może to jest jakiś “trefny” kabel (źle zarobiony, jak był ręcznie zaciskany) i nie wyrabia przy ustawieniach auto? Przestaw we właściwościach (poprzez Menadżera urządzeń) karty sieciowej szybkość z Auto detect na 100 Mbps.
A najszybciej to chyba by bylo przepisac MAC karty sieciowej ze starego komputera to tego nowszego od brata.
Spisujesz na kartce MAC na starym komputerze to bedzie cos takiego AA::BB:CC::DD:EE pozniej we wlasciwosciach kart sieciowej zakladka zaawansowane wpisujesz ten mac adress ze starego komputera AABBCCDDEE bez :.Ustawiasz na automatyczna konfiguracje dajesz restart kompa.I powinno dzialac.
Zresetowalem router, nawet Mac ustawiłem jako stale przypisane, nadal widzi jako unknow, teraz w menedzerze urządzeń w karcie sieciowej w zaawansowane wpisałem Mac który jest przyznany do tego kompa przez router