Witam kupiłem dzisiaj router ASUS DSL-N14U, mam internet z MULTIMEDIA S.A… Jeżeli podłącze internet z modemu do routera (wejście LAN1) to internet działa, ale tylko na 1 komputerze (wejście nr 2), drugi komputer (wejście nr 3) nie ma internetu. Mam internet z MULTIMEDIA S.A. przez modem, a ten router instaluje się przez kabel telefoniczny prawdopodobnie. Czy jest możliwość skonfigurowania go tak abym miał internet na również na drugim komputerze oraz odbierało wifi ? Pomocy proszę o odpowiedź
Hej,
Po prostu potrzebujesz routera do sieci xDSL (WAN z portem RJ45), a kupiłeś router z modemem ADSL (WAN z portem RJ11). Jeśli masz możliwość, wymień na inny - na przykład taki lub taki.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Witam wymieniłem router na TP-LINK Archer C2 AC750 który jest routerem xDSL. Podłączyłem go dobrze, ale podczas instalacji po ustawieniu wszystkiego wyskakuje błąd. Najpierw przebiega proces 1)konfiguracja router’a, a potem 2) weryfikacja ustawień routera przy której wyskakuje błąd. Wcześniej podczas instalacji wybieram adres dynamiczny ip. Nie wiem co robić Proszę o pomoc przyjaciele !
Zacznijmy od tego, że jeśli podłączysz modem pod port lan routera adsl to działa on jako switch, switch działa bez nat więc przez modem dostajesz 1ip, jeśli nie wykupisz kolejnego u dostawcy to będzie tylko 1 klient.
Co do xdsl, zresetuj ustawienia, podłącz lan modemu do wan routera, pc do portów lan,
po czym ustaw szyfrowanie + hasło do sieci wlan i powinno działać. Nie korzystaj z żadnej płytki, tylko wejdź przez adres przypisany do routera.
win+r cmd
upconfig /all
tam szukasz bramy i tą bramę wpisz w url przeglądarki,
pasy do routera masz na naklejce / w instrukcji obsługi
Hej,
W ustawieniach routera trzeba urządzeniu przypisać adres MAC karty sieciowej z komputera. Podłączasz komputer do routera kablem sieciowym do portu LAN i wykonuje z polecenia z artykułu: http://www.tp-link.com.pl/article/?faqid=68.
Pozdrawiam
Dimatheus
Nie, ponieważ Twój router jest routerem ADSL i działa w Twoim przypadku jako przełącznik. Musisz wymienić router na router bez modemu ADSL. Koledzy wyżej już Ci napisali wszystko co i jak. No chyba, że MM podłącza Cię przez linię telefoniczną?