Konfiguracja routera Asmax BR704G jako client

Na dole mam modem z routerem, lecz sygnał WiFi nie trafia do całego domu (na górę), chciałbym przedłużyć sygnał za pomocą drugiego routera (Asmax Br704G).

W specyfikacji przeczytałem, że jest możliwość odebrania sygnału przez router jako client AP i np. kablem do PC.

Nie musi być to odbieranie i ponowne nadawanie sygnału WiFi, wystarczy, że z routera przez kabel będzie internet.

Jak skonfigurować? Router nadaje na kanale 1 i jest zabezpieczony. Co bedzie potrzebne do konfiguracji postaram się podać.

Dzięki za pomoc.

Hej,

Myślę, że pomoże instrukcja obsługi - znajdziesz ją tutaj - ftp://ftp.asmax.pl/instrukcje/br-704g_cablesurfer_wireless/Instrukcja%20obs%B3ugi.pdf. Generalnie w Operation Mode zmieniasz tryb na Wireless ISP - za instrukcją:

Pozdrawiam,

Dimatheus

Site survey:

Dawid_1 | 8c:04:5d:7d:5f:e5 | 6 (B+G) | AP | WPA-PSK/WPA2-PSK

Robie tak jak napisane, łączę się za pomocą site survey i nic.. Przy próbie połączenia: Connect failed.

Wireless Configuration

Mode  Infrastructure Client 

Band 2.4 GHz (B)

SSID  Dawid_1

Channel Number 11

Encryption WPA

BSSID 00:00:00:00:00:00

State Scanning

Dziwne, że Channel Number jest inny, a nie da się go ustawić, bo robi to automatycznie. + nie kopiuje BSSID a chyba powinno?

Hej,

Uruchom jedno i drugie urządzenie ponownie.

Czy podajesz poprawny klucz szyfrujący WPA-WPA2?

Pozdrawiam,

Dimatheus

Zresetowane - niestety brak efektów.

Klucz dobry, bo normalnie z telefonu sie łącze z tym routerem.

Hej,

A nie masz w routerze ustawionego filtrowania adresów MAC? Jeśli tak to albo je wyłącz, albo dodaj adres MAC AP do filtru.

Pozdrawiam,

Dimatheus