Od kilku prób usiłuję dostać się do panelu administracyjnego mojego routera (TotoLink N300RT) używając adresu 192.168.1.1, ale po naciśnięciu Enter wyrzuca mi komunikat, że ta witryna jest nieosiągalna W instrukcji urządzenia wyraźnie widnieje ten sam adres IP do bramy domyślnej, ale przeglądarka nie chce mnie przenieść do panelu logowania.
Nie próbowałem podłączać PC do routera kablem, bo nie mam w sumie nawet takiej możliwości, więc zostaje jedynie konfiguracja przez WiFi.
Gdzieś widziałem radę, aby ustalić adresy IP ręcznie, ale po wklepaniu go przeze mnie obok ikonki WiFi pojawia się żółty znaczek oznaczający “Brak dostępu do internetu”. Po zmianie ustawień na auto wszystko wraca do normy, ale dalej nie mam możliwości wejścia do panelu admina.
Istnieje jakaś metoda aby przeglądarka znalazła mój router bezprzewodowo? Chciałbym skonfigurować urządzenie i zmienić hasło sieci.
Próbowałem dostac się do panelu z Chrome’a oraz Firefoxa. Na chwilę obecną nie mam IE, bo wyłączyłem go w funkcjach systemu, ale postaram się spróbować także na innej przeglądarce lub po prostu jakoś ogarnąć podłączenie PC do routera na kablu i może wtedy uda się wejść do panelu admina.
EDIT: nawet podłączenie routera po kablu do PC nic nie daje…
Jeśli router nie był wcześniej konfigurowany przez Ciebie to adres IP routera mógł zostać zmiwniony na inny przez osobę która go konfigurowała. Wpisz komendę ipconfig /all tak jak radzi osoba powyżej, adres IP rputera znajdziesz pod “Brama Domyślna” (Default Gateway). Jeśli pod tym adresem także nie pojawi się panel routera to należy wykonać reset routera do ustawień domyślnych według instrukcji (z reguły naciska sie przycisk na routerze i trzyma określony czas wciśnięty). To spowoduje przywrócenie wszystkixh ustawień do wartości domyślnych w tym adresu routera. Po podłączeniu do komputera kablem powinien on być dostępny pod domyślnym adresem. Po resecie trzeba powtórzyć konfigurację routera od połączenia z internetem po szczegóły dotyczące sieci Wi-Fi.
Jak zresetować router Totolink N300RT do ustawień domyślnych
Naciśnij przycisk resetowania szpilką lub czymś, co przedostaje się przez maleńki otwór i przytrzymaj go przez około 15 sekund! (dopóki nie zobaczysz migania wszystkich kontrolek) Twój router Totolink N300RT zostanie zresetowany.
Jeżeli po resecie nadal nie będziesz mógł dostać się do panelu przez wifi to musisz spróbować skonfigurować router po kablu. Nie wiem jak jest w tym wypadku ale niektóre routery nie pozwalają się konfigurować przez wifi. Miałem tak na przykład z niektórymi routerami od Orange do neostrady.
Dodaję rozwiązanie po dłuuugim czasie. Moja struktura sieciowa po prostu nie pozwala na konfigurowanie bramy domyślnej przez użytkownika. Router działa na zasadzie mostka, a antena na górze posiada bramę domyślną, do której dostęp mają tylko i wyłącznie pracownicy firmy.
Generalnie chodziło mi o zmianę NAT na otwatrty, poprosiłem o to konsultanta i mi pomógł.